Házon kívül

„Borzasztóan magába fordult, kapucniban járt, hogy ne lássák az arcát” – megszólalt az iskolai lövöldözésre készülő miskolci fiú édesanyja

Boros KrisztinaBoros Krisztina

2023. április 19. 6:22

Jelenleg javítóintézetben van a 17 éves Levente, aki egykori iskolájában lövöldözésre készült. Azt akarta, hogy a rendőrök vele is végezzenek, akár úgy is, hogy rájuk lő. Terveit egy internetes csoportban osztotta meg, egy fedett rendőr itt buktatta le. Mennyire volt indokolt, hogy a TEK páncélozott járművel, felfegyverzett rendőrökkel fogta el otthonában a fiút, aki fizikai értelemben még semmit nem követett el? Hogyan élte mindennapjait, és mit látott rajta az édesanyja? És miért lehet arra készülni, hogy egyre több ilyen eset fordulhat elő? A Házon kívül ennek járt utána.  

A 17 éves Leventére kommandósok csaptak le miskolci otthonában néhány héttel ezelőtt, mert a gyanú szerint iskolai lövöldözésre készült. A fiú chatcsoportokban írt arról, hogy mit tervez, és egy fedett rendőr buktatta le. Emberölés előkészületének gyanúja miatt 30 napra letartóztatták.

Levente védőügyvédje szerint azonban csak „az előkészületnek az előkészülete valósult meg”. Lichy József azt mondta: a fiúnak nem volt fegyvere, nem is tudott volna hozzájutni, még a szobájából is alig mozdult ki. Édesanyjával él egy miskolci lakótelep második emeleti lakásában – itt csapott le rá a Terrorelhárítási Központ.

„Mi marad neki? A szobában, a magára zárt ajtón belül az internetezés” – a külvilágtól elzárva, szorongva élt az iskolai lövöldözésre készülő miskolci fiú
Fotó: Házon kívül

Hogyan kezdődött?

Levente körülbelül másfél éve egy olyan internetes csoport tagja volt, ahol az iskolai lövöldözések elkövetőit bálványozzák. Például azt a nashville-i lövöldözőt, aki három kilencéves gyereket és három felnőttet ölt meg egykori iskolájában március végén. 

Levente ebben a csoportban posztolt arról, hogy ő is ölni készül egykori általános iskolájában. Bejegyzése szerint az ő célja is az volt, hogy a rendőrök végezzenek vele, akár úgy is, hogy rájuk lő.

„Ennek a school shot elnevezésű műfajnak világszerte vannak követői, félig-meddig szektaszerűen kommunikálják egymás között. Ez a srác az én érzésem szerint ennek a bűvkörébe került bele, nagyobbrészt megfelelési kényszer által” – fejtette ki Lichy József védőügyvéd.

„Mi marad neki? A szobában, a magára zárt ajtón belül az internetezés” – a külvilágtól elzárva, szorongva élt az iskolai lövöldözésre készülő miskolci fiú
Lichy József / Fotó: Házon kívül

Finnországból érkezett a jelzés a magyar hatóságokhoz, hogy van egy magyar tagja is ennek az internetes csoportnak, onnantól a magyar hatóságok nyomoztak. A fiú védőügyvédje azt mondta, egy fedett nyomozó kezdett csetelni Leventével.

Ő azt hitte, hogy egy lánnyal csetel. (…) Ahogy a provokatív kérdések szinte záporoztak feléje, ő annál inkább belelovalta magát ezekbe a válaszadásokba. Az egy másik kérdés, hogy ha nem célirányosak, kifejezetten provokatívak lettek volna a kérdések, akkor mi jön ki belőle.

Egy nappal a finnek jelzése után a TEK-esek páncélozott járművel, rengeteg felfegyverzett rendőrrel mentek a 17 éves fiúért. A Házon kívül hiába kért interjút, a rendőrséghez irányítottak, ott viszont nem reagáltak a megkeresésre.

A stábunknak nyilatkozó szakértőket megosztja a kérdés, hogy mennyire volt indokolt a TEK ilyen erejű fellépése. 

„Mi marad neki? A szobában, a magára zárt ajtón belül az internetezés” – a külvilágtól elzárva, szorongva élt az iskolai lövöldözésre készülő miskolci fiú
Fotó: Házon kívül

Lichy József védőügyvéd úgy vélekedik, hogy az akciót a szükségesnél túlzóbb módon hajtották végre. Bár az igaz, hogy ez a protokoll, és a rendőrök nem lehettek benne biztosak, hogy a fiúnak nincs-e fegyvere, tette hozzá rögtön. Leventénél végül csak egy gumilövedékkel működő airsoft pisztolyt és a laptopját találták, amin csetelt. 

Végh József kriminálpszichológus szerint viszont indokolt volt a TEK ilyen erejű fellépése, még akkor is, ha csak egy netes csoportba írogatott a fiú. Indoklása szerint azért, mert ennek elrettentő hatása lehet.

Az én rendőri tapasztalatom azt bizonyítja, hogy az elrettentő erővel megindított cselekményeknek van megállító erejük. Erre szükség van épp a megelőzés miatt. 

Ha jól demonstrálja az erejét a rendőrség, szakszerűen jár el az ilyen ügyekben, akkor nem alakul ki a magyar bűnözési kultúrában ez a fajta bűncselekménytípus” – fogalmazott a kriminálpszichológus.

Nagyszülei halála óta bezárkózott

A Házon kívülnek Levente édesanyja azt mondta, bár fiát érdekelték a fegyverek, soha nem volt agresszív. „Egy gyerek, akiről soha nem jött olyan visszajelzés, hogy bárkit megütött volna, az soha nem tenné meg. Az, aki a buszra nem mer felszállni, hogy merne osztálytermekbe bemenni?” – válaszolta Henrietta arra a kérdésre, hogy szerinte a fia képes lenne-e iskolában lövöldözni.

„Mi marad neki? A szobában, a magára zárt ajtón belül az internetezés” – a külvilágtól elzárva, szorongva élt az iskolai lövöldözésre készülő miskolci fiú
Fotó: Házon kívül

Levente ugyanakkor pszichés problémákkal küzd, főleg azóta, hogy meghaltak a nagyszülei, akikhez nagyon kötődött. 

Borzasztóan magába fordult. Már akkor kapucniban járt, hogy ne lássák az arcát. Nagyon-nagyon szoros kapcsolatban volt a nagyszüleivel. 

Vittem pszichiáterhez, közepes depressziós epizódot, szociális fóbiát, alkalmazkodási zavarokat állapítottak meg nála, erre gyógyszert is kapott” – osztotta meg az édesanya, aki látta a fián, hogy bezárkózott, és nagyon szorong.  

A fiú ráadásul két éve magántanuló, iskolába sem járt, és ez sem segíthetett a helyzetén. „Amikor valaki magántanuló, akkor otthon ül, el van zárva nemcsak a diáktársaktól, de általában a külvilágtól is. Mi marad neki? A szobában, a magára zárt ajtón belül az internetezés” – vélekedett Levente védőügyvédje.

Egy hasonló, 2021-es eset és annak tanulságai

2021-ben történt egy Leventééhez nagyon hasonló ügy, ezt Jován László ügyvéd segítségével elevenítettük fel. Egy kecskeméti lakáshoz vonult ki ugyancsak nagy erőkkel a TEK egy 21 éves fiatalemberért.

Ilyen hisztérikusan, a józan észt zárójelbe téve eljárni egy ilyen ügyben, iszonyatos költséggel… nem hiszem, hogy ez a funkciója egy ilyen különleges egységnek

– kommentálta az ügyet Lichy József.

A kecskeméti fiatalemberrel szemben terrorcselekmény előkészítése volt a gyanú, majd a vád. Ő is az interneten csetelt arról, hogy Siófokon a tömegbe hajtana, robbantana, a vád szerint az Iszlám Államhoz köthető személyekkel.

„Mi marad neki? A szobában, a magára zárt ajtón belül az internetezés” – a külvilágtól elzárva, szorongva élt az iskolai lövöldözésre készülő miskolci fiú
Jován László / Fotó: Házon kívül

„Hangsúlyozni szeretném, hogy internetes csetelés – fizikai mozgás, cselekvés nem volt. Volt a csoportban olyan személy, aki kommunikált valakivel, aki kapcsolatban volt valakivel, aki feltehetően kapcsolatban volt az Iszlám Állam propagandistáival, nem a terroristákkal” – magyarázta az ügyvéd. 

Jován László szerint Magyarországon hiányzik egy lépcsőfok az igazságszolgáltatásban. Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban az ilyen bűncselekményekről szóló kommunikáció vétségnek számít, legfeljebb 2 év börtönnel járhat. 

Az ügyvéd szerint ezeknek a fiataloknak az esetében úgy kell megállítani a folyamatokat büntetőjogi konzekvenciákkal, hogy az a jövendő életükre ne hasson ki.

A 2021-es esetnél az egyébként egyetemre járó, nyelveket beszélő, értelmiségi családban felnőtt, elmagányosodott, zárkózott fiatalról a bíróság szakértője végül megállapította, hogy a személyiségzavar kezdeti stádiumában szenved. Másodfokon felfüggesztett börtönbüntetést kapott, és előírták, hogy pszichológushoz kell járnia.

Ez bőven elég. (…) 16 hónapot töltött letartóztatásban, ami pont 16-tal több, mint amennyit kéne

– tette hozzá Jován László.

A megelőzéssel kellene foglalkozni, nem a büntetéssel

Végh József kriminálpszichológus úgy látja, nincs megfelelő bírói gyakorlat ebben a kérdéskörben. „Egyrészt nincs elégséges számú cselekmény, másrészt pedig a megelőzésre kéne fektetni a hangsúlyt, nem a büntetésre. A büntetésnek önmagában nincs visszatartó ereje. Magától a büntetőeljárástól tartanak az emberek, nem pedig a bűncselekmény elkövetésétől” – fogalmazott.

„Mi marad neki? A szobában, a magára zárt ajtón belül az internetezés” – a külvilágtól elzárva, szorongva élt az iskolai lövöldözésre készülő miskolci fiú
Végh József / Fotó: Házon kívül

A kriminálpszichológus szerint arra kell készülni, hogy egyre több ilyen eset lehet, mert egyre több a közösségimédia-felület, és egyre többen használják ezt a személyes találkozások helyett.

A társadalom inkább megy az elmagányosodás irányába. Elszemélytelenedik a kapcsolatrendszer, és ez nyilván nem használ azoknak a gyerekeknek, felnőtteknek, akik egyébként is megélik a magányukat. 

Elébe kéne menni az ilyen cselekményeknek azzal, hogy észre kellene venni, hogy kik magányosodtak el. Kik azok, akiket szívatnak az iskolában, kik azok, akik agresszív megoldásokkal operálva élik az életüket. És ezekkel az emberekkel kellene foglalkozni.”

Az iskolai lövöldözés előkészítésével gyanúsított 17 éves Levente az ügyvédje szerint belátta, hogy tévúton járt eddig, ennek felismerésére a razzia mindenképpen jó volt. „Meg fogja tenni azokat az erőfeszítéseket, bármennyire nehezek is, hogy ebből kikeveredjen” – mondta Lichy József.

Levente 30 napra javítóintézetbe került, a múlt héten öngyilkosságot kísérelt meg, most a pszichiátrián kezelik. Édesanyja nagyon aggódik érte, fél, hogy a fiát bántani fogják.

Minél hamarabb szeretném a hangját hallani, minél hamarabb szeretnék vele beszélni. (…) Attól félek, hogy el fogom veszíteni, és ez a tudat egyszerűen megőrjít” 

– mondta sírva a Házon kívülnek Henrietta, aki azóta nem beszélt a fiával, hogy letartóztatták.

#Házon kívül#Videó#Baleset-bűnügy#miskolci lövöldöző#tek#ámokfutó#iskolai lövöldözés#pszichiátria#javítóintézet#ma

Címlapról ajánljuk