Házon kívül

„A beszédem napokon át zavart volt, de ahogy elszívtunk egy cigit, az is javult” – beteg embereket üldöz az elavult törvény Magyarországon

Rédli BalázsRédli Balázs

2023. március 15. 7:05

Több tízezer gyógyíthatatlan beteg él Magyarországon, akinek a tüneteire a hagyományos gyógyszerek hatástalanok, az orvosi kannabisz azonban enyhíthetné azokat. A magyar szabályozás azonban a betegeket ugyanúgy bünteti, mint akik csak élvezetből szívnak. Az Európai Bizottság pár hete beperelte Magyarországot, amiért egyedüli uniós tagállamként megvétózta a kannabisz átsorolását a gyógyászatban is alkalmazható kábítószerek közé. Ezt a tudományos bizonyítékok alapján az Egészségügyi Világszervezet kérte, az Orbán-kormány azonban arra hivatkozva utasította el, hogy beavatkozás a nemzeti drogpolitikába. A Házon kívül riportjában betegek meséltek arról, hogyan változtatta meg életüket a kannabisz.

Judit 25 éves, van egy kislánya, akit a párjával közösen nevel. Két éve szklerózis multiplexet diagnosztizáltak nála. István 42 éves, három éve derült ki, hogy asztmája van. Azt mondja, a gyógyszerek mellékhatásai miatt többször volt kórházban, mint az asztma miatt. Ők ketten sok mindenben hasonlítanak: mindkettőjüknek gyógyíthatatlan betegsége van, tüneteikre a hagyományos gyógyszerek hatástalanok, a kannabisz azonban hatékonyan enyhíti azokat. Ami viszont a kezelésük szempontjából óriási különbség: István Németországban él, Judit pedig Magyarországon.

Németországban a kannabisz orvosi felhasználása legális és szabályozott. Magyarországon azonban a törvények nem tesznek különbséget a gyógyászati és az élvezeti felhasználás között. 

Vagyis a tüneteik enyhítéséért küzdő betegeket ugyanazok a büntetőjogi következmények fenyegetik, mint akik csak élvezetből szívnak marihuánát. 

Judit ezért azt kérte, hogy változtassuk meg a nevét, és ne mutassuk az arcát. Ő és István a Házon kívülnek meséltek arról, mivel szembesülnek azok a betegek, akiken a gyógyszerek nem segítenek, a kannabisz azonban igen.

Ott is segíthet, ahol más nem

„Az orvosi kannabisz gyűjtőfogalom, minden olyan készítményt magába foglal, amit gyógyászati céllal használnak fel, és a kannabiszból származó növényi vagy szintetikus hatóanyagot tartalmaz” – magyarázza a Házon kívülnek Szelestei Miklós, a Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület elnöke. A növény több mint 140 hatóanyaga közül a két legismertebb a tudatmódosító hatású THC és a gyógyászati felhasználásra alkalmas CBD.

kannabiszolaj
Szelestei Miklós – Fotó: RTL Házon kívül

A kannabiszt több ezer éve használják az orvoslásban és kábítószerként. Vannak olyan tünetek, amik ellen a hagyományos gyógyszerek nem működnek, a kannabisz származékai azonban hatásosak lehetnek. „Ez lehet akár a rákos eredetű, daganatos fájdalom, de lehet izomgörcshöz kapcsolható végtagfájdalom vagy idegi fájdalom is. Emellett a kemoterápia által kiváltott étvágytalanság és fokozott hányás, hányinger is csillapítható kannabisz segítségével” – sorolja az egyesület elnöke. Használják még az epilepsziás rohamok enyhítésére, migrén ellen, a Parkinson-kór vagy az Alzheimer-kór tüneteinek kezelésére, alvászavarokra és szorongásra, poszttraumás stressz kezelésére.

Judit első tünete az volt, hogy érzéketlenné vált a bőre, aztán szédülni kezdett. „Úgy közlekedtem, mint aki rengeteg alkoholt ivott, szédelegtem folyamatosan. Elküldtek fülészetre, mert a háziorvos azt mondta, hogy a fülben lévő egyensúlyszervvel lehet a baj. A fülészeten mindent rendben találtak, úgyhogy irány tovább, neurológia” – meséli. Egy gerinccsapolás után tudta meg, hogy gyógyíthatatlan beteg. A húszas évei elején járt. Megkérdezem, mit érzett. „Igazság szerint csak annyit, hogy ezt ne örökölhesse a lányom” – válaszolja Judit.

István egyik nap munka közben erős fájdalmat érzett a tüdejében, aztán szűnni nem akaró nehézlégzése lett. A diagnózis: asztma. Elmondása szerint a tünetei elég súlyosak voltak, a kezeléséhez több gyógyszert is kipróbáltak. „Az első, amit felírtak, abszolút nem használt, egy-két héten belül vissza kellett mennem az orvoshoz, és akkor írtak egy másikat.” Ez már jobban hatott, de aztán jöttek a mellékhatások. 

Az asztmagyógyszereknek van egy hörgőtágító hatású hatóanyaga. Ennek sajnos olyan mellékhatásai voltak, ami miatt többször kórházba kerültem. Szívproblémákat okozott, emésztési problémákat
 

 – idézi fel. A harmadik gyógyszerrel két és fél évig bírta, utána hallott arról, hogy a tüneteire a gyógyászati kannabisz is hatásos lehet. 

Az SM-mel küzdő Juditnak barátok ajánlották a kannabiszt. „Egyáltalán nem éreztem éhséget, és eltelt három-négy nap is úgy, hogy semmit sem vettem magamhoz. Még egy szelet csokit sem. Nem kellett. És akkor egy ismerősünk kérdezte, hogy miért nem próbáljuk ki a kannabiszt, elvégre a daganatosoknál is sokan alkalmazzák.” Judit úgy volt vele, hogy nincs veszíteni valója.

Elszívtunk egy cigit, és rá egy fél órára brutál hangosan elkezdett korogni a hasam. Nagyon jó étvággyal kezdtem el enni, bepótoltam az elmaradt napokat is
 

– meséli. „A beszédem napokon át zavart volt, viszont ahogy elszívtunk egy cigit, utána az is javult, teljesen jól értették, hogy mit mondok.”

kannabiszolaj
Istvánról 39 éves korában derült ki, hogy asztmája van. Fotó: RTL Házon kívül

A kannabisz Istvánnak is bevált. „Káros mellékhatását nem tapasztaltam eddig, pedig most már jó ideje használom.” Mindketten a növény virágzatát használják. Judit mindennap fogyasztja, „mert hogyha nem szívok el egy cigit, akkor arra a napra nem érzek éhséget”. István nem cigit sodor, hanem inhalátorral, vape-pel használja a kannabiszt. „Ebbe magát a virágőrleményt bele kell tölteni, és ez a készülék felhevíti. A cigihez képest az a különbség, hogy semmiféle káros anyag nem keletkezik az égés során.”

Dealer helyett gyógyszertárból

A hasonlóságok azonban itt véget érnek. A kannabiszt Judit egy dealertől veszi. „A beszerzése nagyon para, lelkileg elég rosszul élem meg, mert ugye van egy kislányom, és ilyenkor mindig zakatol a fejemben, hogy ha engem egyszer elkapnak, akkor azzal rántom magammal a lányomat is, mármint olyan szinten, hogy talán soha többé nem találkozhatok vele.” Istvánnak a kezelőorvosa írja fel a szert, majd egy patikából rendeli meg az interneten. „Én magam választhatom ki, hogy milyen fajta kannabiszt szeretnék, és gyakorlatilag utána két héten belül megjön a postán a recept, azt pedig el kell küldeni a patikának, szintén online.”

A minőség a gyógyszertárban állandó, a fekete piacon változó. „Volt olyan, hogy kifizettük, majd rögtön ment is a kukába, mert amit kaptunk, minden volt, csak nem valódi kannabisz. Egy másik alkalommal elszívtuk, és nagyon furcsán éreztük magunkat tőle, úgyhogy valószínűleg lefújták vagy leöntötték valamivel. Szóval a beszerzése rettenetesen nehéz” – meséli Judit. István nem aggódik emiatt. „A patikában vásárolható kannabisztermékek mindegyikét ellenőrzött körülmények között termesztik és gyűjtik be, és erről természetesen van tanúsítvány is. Én magam tudom kikeresni, hogy melyik virágnak mekkora a THC- és CBD-tartalma” – mondja.

Németországban a betegek hivatalos igazolást kapnak arról, hogy gyógyászati céllal fogyasztanak kannabiszt, ha igazoltatják őket, ezt kell bemutatni. „Hogyha én ezt felmutatom, akkor a rendőrségnek ez elég ahhoz, hogy konstatálja, hogy én kezelés alatt állok, és nekem a kannabiszt úgy kell használnom, mint egy gyógyszert” – magyarázza István. Judit inkább kerüli az igazoltatást. 

Büntetés jár érte, hogyha egyszer elfognak. Tökmindegy, hogy csak szórakozásból akarod használni, vagy azért, hogy ne csak túléld a napjaid
 

– fogalmaz. István állandó orvosi felügyelet alatt van a kezelés alatt. „5-6 havonta meg kell jelenni az orvosnál, drogtesztet végeznek, hogy az ember él-e egyéb drogokkal vagy pszichoaktív szerekkel. Ha igen, akkor a kezelést rögtön megszüntetik.” Judit viszont úgy érzi: magára marad a betegségével. „Nekem erről annyi a véleményem, hogy ezen csakis az állam tudna segíteni” – mondja.

Önmagukat gyógyítják

Indig Éva közgazdász, több nyelven beszél, ő is szklerózis multiplexszel küzd. A tüneteit egy kannabiszszármazék, a CBD-olaj enyhíti hatékonyan. „Ilyen barna színű csepp” – mutatta. Tablettaként is be tudja venni, de az nála nem annyira vált be. A CBD-olaj forgalmazása legális, a táplálékkiegészítők között árulják. 

Bár sok súlyos krónikus beteg öngyógyításra használja, TB-támogatás nem jár rá, az ára gyakran hajmeresztő, a minősége változó, az elérhetősége pedig kiszámíthatatlan. 

Évának egy Amerikában gyártott olaj vált be a legjobban, de kezd elfogyni, és azóta sem tudta újra megrendelni. Itthon nincs hasonló minőségű és hatóanyag-tartalmú termék. „Amit árulnak, az sokkal kisebb és sokkal gyengébb” – mondja.

kannabiszolaj
Indig Éva – Fotó: RTL Házon kívül

A betegségét lassan húsz éve diagnosztizálták. „A legszembetűnőbb tünetem a járásnál, mozgásnál látszik. A végtagjaim el vannak zsibbadva, nagyon-nagyon régóta, nem is emlékszem, mióta” – mondja. Öt éve talált rá a CBD-re. 

Öt évvel ezelőtt egy fél villamosmegállót tudtam legyalogolni, azt is csak nehezen. Ma kényelmesen megteszem ezt a távot, akár kicsit többet is, igaz, segédeszközzel

– meséli. A gyógyászati kannabisz a többi tünetét is enyhítette. „A CBD-olaj nem gyógyítja meg az SM-et, viszont élhetővé teszi. Nagyon tipikus probléma az alvászavar vagy a krónikus fáradtság. Ezt a CBD-vel nagyon szépen lehet kezelni: nem mindegy, hogy ötször ébredek fel egy éjszaka, vagy csak egyszer.” 

Éva szerint a hozzá hasonló betegeknek az lenne segítség, ha a környező országokhoz hasonlóan Magyarországon is lenne orvosikannabisz-program. „Írja fel az orvos, hogy megfelelő áron tudjam kiváltani. Mert így a fél fizetése rámegy az embernek.” Szerinte egyre kevesebben lepődnek meg azon, ha kiderül, hogy kannabiszszármazékot használ. „Ma már enyhébbek a reakciók. Régebben az volt mindig, hogy »te drogozol?« Nem. Én nem drogozok, hanem CBD-olajat szedek.”

Szemben az uniós állásponttal

A kannabisz gyógyászati felhasználását engedélyező országok száma évről évre nő. A hatásait évtizedek óta kutatják, mostanra jelentős szakirodalma van. 2019-ben az Egészségügyi Világszervezet azt javasolta, hogy a kannabiszt töröljék arról az 1960-as években elfogadott jegyzékből, amelyben a potenciálisan életveszélyes, erős függőséget okozó és gyógyításra nem alkalmazható kábítószereket tartják nyilván. „Ez az úgynevezett negyedik jegyzék, ahol a legveszélyesebbnek tartott kábítószerek szerepelnek, például a heroin vagy a krokodil néven elhíresült kábítószernek a hatóanyaga, ami húsevő drogként került be a köztudatba” – magyarázza Kardos Tamás, a Társaság a Szabadságjogokért civil jogvédő szervezet drogpolitikai szakértője.

A WHO javaslata az volt, hogy a kannabiszt inkább a gyógyászatban is alkalmazható kábítószerek között tartsák nyilván, ami megkönnyíti az orvosi használatát és az ezzel kapcsolatos kutatásokat. Erről 2020 decemberében szavazott az ENSZ Kábítószerügyi Bizottsága. Az uniós országok küldöttei rendre támogatták az Egészségügyi Világszervezet javaslatát, mert a szavazás előtt a tagállamok megállapodtak arról, hogy ez lesz a közös álláspont. Magyarország egyedüli uniós országként mégis nemmel szavazott olyan országok társaságában, mint Oroszország, Kazahsztán vagy Angola. 

Ez a kísérlet nem több, mint drasztikus lépés a drogok liberalizációja felé, és egyidejűleg botrányos beavatkozás a nemzeti drogpolitikába, ami pedig a mi hatáskörünk
 

 – indokolta az Orbán-kormány álláspontját Dancs Ferenc helyettes államtitkár.

Mivel a kannabisznak nincs halálos dózisa, és a gyógyászati felhasználására meggyőző tudományos bizonyítékok vannak, az átsorolását elfogadták. Az Orbán-kormány vétója miatt viszont úgynevezett kötelezettségszegési eljárás indult, mert a közös uniós álláspont betartása minden tagállamnak kötelező. Az Európai Bizottság szerint a magyar kormány nem tudta elfogadhatóan megindokolni az álláspontját, ezért az ügy az Európai Unió bíróságán folytatódik. 

„Ez egyáltalán nem a legalizációról vagy a liberalizációról szólt, hanem arról, hogy kifejezetten gyógyászati célból alkalmazható legyen a kannabisz” – mondja Kardos Tamás. A TASZ-nál két évtizede foglalkoznak a kannabisz orvosi felhasználásával. A magyar szabályozás szerintük betegek sokaságát fosztja meg attól, hogy hatékonyan enyhíthessék a tüneteiket. „Nagyon szomorúak vagyunk, mert Magyarországon is van egy ilyen tízezres, ha nem százezres betegréteg, akiknek ez nagyon hatékony gyógymód tudna lenni.” Kardos Tamás azt mondja, sem a kutatások, sem a tapasztalatok nem igazolják, hogy a gyógyászati felhasználás miatt többen szívnának az élvezet kedvéért is. 

Azokban az államokban, ahol bevezették a gyógyászati célú alkalmazást, ennek nem igazán volt hatása a szabadidős használatra, vagy még esetleg egy kicsit csökkentette is.
 

Szerinte a magyar kormány álláspontja álszent. „Az, hogy a kormány a szabadidős használókra mutogatva nem engedélyezi az orvosi kannabiszt, nagyjából olyan, mint hogyha azért nem lennének forgalomban morfin- vagy opiáttartalmú fájdalomcsillapítók, mert vannak, akik heroint fogyasztanak Magyarországon.”

kannabiszolaj
Kardos Tamás – Fotó: RTL Házon kívül

A Magyar Orvosi Kannabisz Egyesületnél úgy látják, az érintett betegeket folyamatosan sakkban tartja a félelem. „Titkolni kell a saját gyerekük előtt, a családtagjaik előtt, a munkahelyen, ha pedig kiderül, akkor nagyon súlyos szankciók léphetnek életbe, elveszíthetik a munkájukat például, vagy akár büntetett előéletűek is lehetnek” – mondja Szelestei Miklós elnök. Azt szeretnék elérni, hogy az orvosoknak továbbképzések indulhassanak a gyógyászati kannabiszról, mert az alkalmazhatóságával sokan nincsenek tisztában, miközben az erős függőséget okozó morfiumot vagy a durva nyugtatókat gondolkodás nélkül felírják – megszokásból. 

El kellene fogadni, hogy igenis vannak betegek, akiknél ez segítséget nyújthat, akiknek az élete ettől élhetőbb lehet, és ezek lehetnek teljesen hétköznapi emberek, akár gyerekek is
 

 – mondja. „Az orvosok többsége, de a döntéshozók, politikusok többsége is támogató. Igazából egyetlenegy ember döntésén múlik, hogy a betegek nem férhetnek hozzá ahhoz a kezeléshez, amire szükségük van” – jelenti ki. Ki ez az ember? – kérdezek közbe. „Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.”

Ragaszkodnak hozzá

Magyarországon a bűnüldözést és az egészségügyet is a Belügyminisztérium felügyeli, vagyis a kannabisz felhasználásával kapcsolatban tulajdonképpen minden szempontból ők az illetékesek. Az érintett betegek helyzetével kapcsolatban a Pintér Sándor vezette tárcát is megkerestük – de nem kaptunk választ.

István, Éva és Judit is azt mondja: sok keresgélés után végre találtak valamit, ami enyhíti a tüneteiket. Vagyis most már ragaszkodnak hozzá. „Miután közölték, hogy gyógyíthatatlan betegségem van, volt egy ilyen mély depressziós időszak. Viszont azóta, amióta ezt a szert használom, olyan szinten csökkentek a tüneteim a gyógyszeres kezeléssel ellentétben, hogy köszönöm szépen, jól vagyok. Jól érzem magam” – mondja érezhető meggyőződéssel István.

„Szedhetnék még külön öt gyógyszert ahhoz, hogy ki tudjak lépni reggel az ajtón. De ezt nem szeretném” – jelenti ki Éva. Judit pedig azt jegyezi meg: a függőséget okozó szerek közül Magyarországon igazán sok áldozatot az alkohol szed. „A kannabiszt megcímkézik azzal, hogy ez drog. 

Pedig az érintett betegek ettől nem tombolnak, nem verekednek, nem agresszívak, ellentétben az alkohollal, hanem… egyszerűen csak segít rajtuk.

#Házon kívül#Videó#kannabisz#marihuána#drogtörvény#kannabiszolaj#ma

Címlapról ajánljuk