Házon kívül

„Ráfestették egy m-mel, hogy kommunista nyomorék féreg” – kik és miért tették tönkre a fogyatékossággal élő autóversenyző kocsiját?

Moskovics JuditMoskovics JuditBoros KrisztinaBoros Krisztina

2022. december 14. 16:28

Galgóczi Péter, a súlyos fogyatékossággal élő autóversenyző egyik nap arra ébredt, hogy imádott kocsiját valaki vandál módon tönkretette. Az autót éveken át építgette, milliókat költött rá, még a házát is eladta, mert mindene a versenyzés. A pusztítás alapos volt, és Péternek fogalma sincs, ki és miért akarhatott neki rosszat. De szerencsére a történet nem itt ért véget.

Galgóczi Péter súlyos genetikai betegséggel született, törpenövésű. Sok-sok gerincműtét után évekkel ezelőtt kerekesszékbe került. Egy éve mutatta be őt a Fókusz:


Egy 33 éves kombi kocsit alakítottak teljesen át, így lett belőle Péter nagy becsben tartott versenyautója. Az évek alatt körülbelül ötmillió forintot költött rá, még a házát is eladta. Néhány hete azonban a zárt kertben álló autót valaki vagy valakik súlyosan megrongálták.

Ráfestették egy m-mel, hogy kommunista nyomorék féreg

– mutatta autóját a Házon kívül stábjának Péter.

Csak az autó egyik oldalát festették be, a másik oldalánál fák voltak, ott nem fértek hozzá. A motorháztetőre pedig egy szimbólumot fújtak festékkel. Hosszú idő volt, mire Péter rájött, mit is jelent: „A We the15 sérült sportolók érdekvédelmi mozgalma. Ez egy ilyen utalás, mintha az elkövetőnek nem tetszene, hogy én szimpatizálok ezzel a társasággal.”

Bár már kívülről is megdöbbentő a rongálás, belül még nagyobb pusztítást végeztek: szisztematikusan mindenhova purhabot fújtak. Feri Péter barátja, autószerelője és a versenyeken navigátora is, ő látta meg először a megrongált autót. Azonnal felhívta telefonon barátját, és videót küldött neki.

Hallottam, hogy Péter a vonal másik végén pityereg, nem tudott szóhoz jutni

– emlékezett vissza Feri.

A purhabos rongálás mellett ellopták a sportlégszűrőt és az autó speciális motorvezérlő elektronikáját, ami önmagában több százezres tételt jelent. A vandálok legalább egymillió forintos kárt okoztak. Péteréknek pedig fogalmuk sincs, ki tehette mindezt, és főleg azt nem tudják, hogy miért. A férfi a Házon kívülnek azt mondta:

ez nemcsak nekem szól, hanem egy társadalmi rétegnek. Ez egy gyűlölet-bűncselekménynek is felfogható.

„Hallottam, hogy a vonal másik felén pityereg Péter” – kik és miért tették tönkre a súlyos fogyatékossággal élő autóversenyző nagy becsben lévő kocsiját?
Galgóczi Péter megrongált autóját mutatja  Házon kívül stábjának. Fotó: RTL

Péter nehéz anyagi helyzetben van, de így is az autóversenyzésnek élt, ezért is fáj neki annyira, amit a kocsival tettek. Sorra nyerte a versenyeket, mégis egy második helyre a legbüszkébb, amit ép testű sofőrökkel versenyezve sikerült elnyernie Szabadszálláson. Ez azért nagy szám, mert ő a többi versenyzővel ellentétben a lábát egyáltalán nem használja vezetés közben. Egyik kezével kormányoz, a másikkal gázt ad, vált és fékez:

Ép testű csávók között lettünk másodikok Ferivel, és van egy ilyen erős kép, hogy én ott így ülök a dobogón, azt a képet szeretem.

Bár az autóját valakik tönkretették, az álmait nem. Miután a Totalcar megírta a vandál rongálás történetét, Péter rengeteg felajánlást kapott, így remélhetőleg jövőre folytathatja a versenyzést szeretett autójával. 

Nem volt könnyű elfogadni, hogy én ebben az elmúlt 12 évben tettem egy-két dolgot, jelen voltam, és hogy engem szeretnek

– mondta meghatódva. Ha a felajánlásoknak köszönhetően újra elkészül az autója, Péter nemcsak versenyzésre használná: gyermekotthonban élő gyerekeket vinne örömautózásra, ahogy ő nevezi. Ezzel amellett, hogy örömet szerezne nehéz sorsú gyerekeknek, az érzékenyítést is szolgálná, hogy lássák, vannak, akik másnak születtek, máshogy néznek ki, de attól akár még autóversenyzők is lehetnek.

#Házon kívül#Videó#galgóczi péter#rongálás#autóversenyző#rtl#fogyatékosággal élő#ma

Címlapról ajánljuk