Házon kívül

Egy rossznak vélt parkolással indult, majd állítólag jött a kés, a paprikaspray és a köpködés – 3 éve tart két szomszéd háborúja

Keleti AndreaKeleti Andrea

2022. november 10. 5:40

„Rossz szomszédság: török átok, s ők nem igen jó barátok” – olvasható Arany János Fülemile című versében. Az 1854-ben megjelent mű elevenedik meg egy budapesti lakóparkban, ahol harmadik éve szedi szét egymást három ember. Lökdösődésről, fenyegetésről, paprikaspray-ről és egy késről beszélnek a szomszédok, a baj csak az, hogy egymásnak ellentmondó történetekkel állnak elő, a rendőrség pedig van, hogy egy harmadik variációval. Hogy hogyan mérgesedett ennyire el a szomszédok viszonya, annak a Házon kívül próbált utánajárni.

Egy alig néhány éve épült, Budapest dél-nyugati csücskében található lakóparkban, az utolsó sorházi lakásban élő házaspár kereste meg a Házon kívül szerkesztőségét azzal, hogy „folyamatos zaklatásokban, életveszélyes fenyegetésekben” élnek, és végső elkeseredettségükben és tehetetlenségükben írtak. 

A levélben egyebek mellett olyan mondatok szerepelnek, hogy „késsel támadt a férjemre”, valamint „arcon köpte és paprikaspray-vel arcon lőtte”.

A rossz szomszédság iskolapéldája elevenedik meg a levélben, ezért utánajártunk, mégis hogyan mérgesedhet el ennyire három ember, Andrea és Norbert, a levelet író házaspár, valamint Zsolt a szomszéd viszonya.

Minden egy rossz parkolással kezdődött

A szomszédok között a három éve tartó, többször tettlegességig fajuló és két rendőrségi feljelentést eredményező viszály egyetlen rossz parkolással kezdődött. Zsolt állítólag beállt a házaspár garázsa elé, és Andrea így nem tudott kijönni.

Egy rossz parkolás miatt elmérgesedett viszony keseríti meg három éve a szomszédok életét, de teljesen másképp emlékeznek arra, hogy pontosan mi történt
Andrea mutatja, kinek a része meddig tart / Fotó: Házon kívül

A család dokumentálja a sérelmeit: ha a szomszéd Andreáéknál szerel, vagy náluk tárolja a gumikat, vagy esetleg folyik az olaj valamelyik autójából. A szomszéd, Zsolt egyébként szakmáját tekintve lakatos, és autókkal foglalkozik. „Itt szerel, szétdobál mindent” – panaszolta a nő.

Másfél éve volt az első rendőrségi feljelentés

Azt azonban nem tudták dokumentálni, hogy hogyan mérgesedhetett el ennyire a viszonyuk. Kisebbnek mondható összetűzések után az első, rendőrségi feljelentéssel végződő dulakodás több mint másfél éve, 2021. február 6-án volt. „A vita hevében így összeakaszkodtunk. Elkezdett lökdösődni, ki akarta rúgni a lábamat” – mesélte Norbert. 

Felesége hozzátette: a férfi azt is kiabálta, hogy mindkettőjüket megöli. „Azt akarják megvárni, hogy esetleg valamelyikünk meghal?” – kérdezte egy adott ponton. 

Egy rossz parkolás miatt elmérgesedett viszony keseríti meg három éve a szomszédok életét, de teljesen másképp emlékeznek arra, hogy pontosan mi történt
Norbert szerint Zsolt késsel is fenyegette / Fotó: Házon kívül

Elmondták, egyszer egy kés is előkerült, amit a szomszéd Norbert nyakához szorított. 

A dulakodás hevében odarohant a gépjárműhöz és elővett belőle egy kést. A nyakamhoz szorította. Ekkor a feleségem telefonált a rendőrségre

– állította a férfi.

A Házon kívül kérdésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság XXII. kerületi rendőrkapitánysága megerősítette, hogy „felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntett megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást. A nyomozást 2022. október 15-én befejezte, és az ügy iratait megküldte az ügyészség részére”. De a parkolás továbbra is sarkalatos kérdés maradt.

A szomszéd szerint folyamatosan provokálják, nyugtatót szed

Az RTL-nek megszólalt a szomszéd is, akitől a házaspár állítása szerint annyira fél. Zsolt azt mondta, nemrég egyik reggel „a rendőrséggel nyittatták ki az ajtót, hogy az autómmal álljak arrébb tíz centimétert”. Azt mondta, nyugtatót kell szednie, hogy elviselje a szomszédjait. 

Egy rossz parkolás miatt elmérgesedett viszony keseríti meg három éve a szomszédok életét, de teljesen másképp emlékeznek arra, hogy pontosan mi történt
Zsolt teljesen mást mond / Fotó: Házon kívül

Zsolt tehát mindenben pont az ellenkezőjét állítja, mint a szomszéd házaspár. Szerinte ő lett Andrea és Norbert megszállottságának a tárgya, és a parkolás lett a rögeszméjük. Ő szíve szerint nem is venne tudomást róluk, de folyamatosan provokálják. Szerinte kést sem tartott Norbert nyakához.

Mivel már a legelső konfliktus után is teljesen ellentétes állításokat tartalmazott mindkét vallomás, ezért a rendőrség azt javasolta a feleknek: szereljenek be egy mozgásérzékelő kamerát, ami bizonyíthatná, hogy ki mond igazat, de egyik szomszéd sem élt ezzel a lehetőséggel.

Így maradtak a vádak és a cáfolatok, szó szó ellen. Míg Norbert azt mondja, hogy szomszédja állt bele az arcába, és üvöltötte, hogy üsse meg, Zsolt szerint Norbert akarja kierőszakolni, hogy bántsa őt. A nő szerint Zsolt azzal is fenyegetőzött, hogy megöli a 13 éves macskájukat, de a férfi szerint ez hazugság.

Másképp emlékeznek egy köpködős incidensre is, ami után Norbert úgy ellökte Zsoltot, hogy átesett a biciklin. Ezután előkerület egy paprikaspray is, de erről is kétféle verzió létezik. Norbert szerint nagyon közelről lőtte őt meg Zsolt, és ömlött mindenhonnan a könnye. 

Kezdetben azt hittem, hogy megvakultam. Nem láttam a fél szememre

– idézte fel.

Zsolt ehelyett így emlékezett: 

Fogtam és egyetlen egy, nem célzott lövést adtam le, ami eltalálta a kabátjának a vállát, ami utána felspriccelődött az arcára. Ennyi volt az egész.

A rendőrség pedig elküldte a harmadik variációt a történtekre. Ők azt írták: „S. Norbert meglökte T. Zsoltot, aki a lökéstől hátraesett. T. Zsolt ezt követően a nála lévő paprikaspray-vel lefújta vitapartnerét, akinek az arcán bőrpír keletkezett. Mindkét férfit a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki, mindketten tagadták a bűncselekmény elkövetését.”

És hogy hol lehet ennek az egésznek a vége? Jó kérdés, mindenesetre óhatatlanul is Arany János Fülemile című versének sorai jutnak az ember eszébe, amikor látja, hogyan vezet egy rossznak vélt parkolás két rendőrségi feljelentéshez.

#Házon kívül#Videó#Belföld#budapest#szomszédok#konfliktus#fenyegetés#félelem#feljelentés#rendőrség#ma

Címlapról ajánljuk