Gazdaság

Támogatókat kapott a Spar az Orbán-kormány különadója ellen indított harchoz

rtl.hurtl.hu

2024. március 14. 9:50

A Spar diszkriminációra és az uniós jog megsértésére hivatkozik. Ursula von der Leyen is kapott levelet.

Hét elején derült ki, hogy a Spar panaszt nyújt be Brüsszelnek a magyarországi különadó miatt. A hollandiai székhelyű nemzetközi élelmiszer-üzletlánc szerint a magyar kormány által 2022-ben bevezetett „extraprofitadó” diszkriminatív volt és számos uniós jogszabályt sértett, többek közt az áruk szabad mozgásával kapcsolatosakat. A Spar az árstopot is kifogásolja, és nehezményezi azt is, hogy az infláció jelentős csökkenése ellenére is érvényben maradtak az intézkedések. Úgy látják, ezek egyértelműen összeegyeztethetetlenek az uniós joggal. 

Az osztrák Kronen Zeitung szemlézte a Salzburger Nachrichten és az Oberösterreichische Nachrichten című lapokat, amelyek úgy tudják: Hans K. Reisch cégvezető panaszlevelet küldött Margrethe Vestagernek, az Európai Bizottság versenyügyekért felelős alelnökének és Thierry Breton belső piacért felelős biztosnak, valamint az illetékes főigazgatóságoknak. Értesüléseik szerint 

az ügy mellé állt Martin Kocher osztrák szövetségi munkaügyi és gazdasági miniszter és Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter is, akik Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek írt levelükben bírálták az alapvető szabadságjogokba való beavatkozást és a diszkriminatív intézkedéseket.

Februárban osztrák vállalatok kopogtattak Brüsszelben, hogy uniós szinten lobbizzanak azért, hogy Magyarországot felelősségre vonják az üzleti közösség által diszkriminatívnak és jogellenesnek tartott intézkedések miatt. A lap szerint az Orbán-kormány eddig nem tudta meggyőzően megmagyarázni, hogy a magyar nagyvállalatokra miért nem vonatkozik az adókötelezettség.

Tavaly a német Spiegel című lapban a konzervatív keresztény demokrata unió, a CDU szóvivője azt állította: maffiamódszereket használ az Orbán-kormány:


Nyitókép: Róka László / MTVA / MTI

#Gazdaság#spar#különadó#ausztria#európai bizottság#árstop

Címlapról ajánljuk