Gazdaság

Milliós személyi hiteleket vesznek fel a magyarok, ennyi az átlagos tartozás összege

rtl.hurtl.hu

2024. február 27. 5:18

Látványosan megugrott tavaly a személyi kölcsönt felvevő magyarok száma. 

Látványosan megugrott tavaly a személyi kölcsönt felvevő magyarok száma: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2023-ban 245 ezer új szerződést kötöttek a pénzügyi szolgáltatók, ami majdnem 26 ezerrel – 11,8 százalékkal – több az egy évvel korábbinál, írta meg a Vg.

Nemrégiben az RTL Híradó mutatta be, hogy tavaly csúcsot döntöttek a megélhetést segítő hitelek Magyarországon:


Az új szerződések összege 522,9 milliárd forintot ért el az MNB statisztikái szerint, ami 6,3 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Mindezt úgy, hogy a teljes fogyasztásihitel-piac 11,5 százalékkal zsugorodott 2023-ban. Nem csoda, hogy a személyi kölcsönök új kihelyezései egyre közelebb járnak a 2019-es, 560 milliárdhoz közelítő csúcshoz.

Miután az új szerződések száma jóval gyorsabban nőtt az összegüknél, az egy ügyletre jutó átlagos hitelösszeg csökkent 2022-höz képest:

a Világgazdaság számításai szerint 2,13 millió forintot ért el 2023-ban, ami majdnem pontosan százezer forinttal kevesebb a megelőző év átlagánál.

A szerződések számának emelkedésében és az átlagos hitelösszeg csökkenésében fontos szerepe lehet az online csatorna térnyerésének is. Az interneten vagy mobilbankon keresztül benyújtható igénylések terjedésével olyan ügyfelek is élnek a kölcsön felvételének eszközével, akik a fiókba csak jóval hosszabb gondolkodás után, vagy egyáltalán nem jutnának el.

Az új személyihitel-igénylések száma pedig annak ellenére ugrott meg tavaly, hogy az elérhető kamatok még mindig viszonylag magas szinten mozognak. Az MNB adatai szerint tavaly decemberben 18,5 százalék környékén járt a szerződésekben szereplő, éves, átlagos kamat, ami mindössze nagyjából fél százalékponttal maradt el a júliusi, sokéves csúcstól.

Nyitókép: Faludi Imre / MTVA / MTI

#Gazdaság#személyi hitel#hiteligénylés#hitel#törlesztés

Címlapról ajánljuk