Gazdaság

A Ryanair szívesen átvenné azokat a gépeket, amikről a január eleji horror után lemondanak más légitársaságok

rtl.hurtl.hu

2024. január 29. 19:57

Az amerikai United mégsem kér a Boeing 737 MAX 10-esekből, miután egy utasszállító oldalából menet közben kiszakadt egy darab.

Repülés közben szakadt ki egy nagyobb darab az Egyesült Államokban egy utasszállító repülőgépből – erről korábban a Híradóban is beszámoltunk. A gép a Boeing 737-es egyik újabb változata, a MAX 9-es, a kiszakadt darab pedig egy használaton kívüli nyílást zárt le, amit csavarokkal rögzítettek a gép törzséhez. A szerencsésen, halálos áldozatok nélkül végződött esetet követően az amerikai United légitársaság közölte, hogy több gépükön is laza csavarokat találtak, amikor megvizsgálták az érintett részeket, ami rendkívül súlyos és életveszélyes minőségi problémát feltételez.


Az amerikai szövetségi légügyi hivatal egy időre elrendelte a MAX 9-esek repülési tilalmát, amit azóta feloldottak, a United azonban a Reuters tudósítása szerint közölte, hogy új flottatervet készít, amelyben nem szerepel az a 277 darab Boeing 737 MAX 10-es repülőgép, amit további 200 darabos opcióval megrendelt a Boeingtől (magyarán mégsem áll szándékukban átvenni a megrendelt gépeket).

Mint korábban írtuk, azok a légitársaságok, amelyekkel a magyarok a legtöbbet repülnek – a Wizz Air és a Ryanair – nem használnak MAX 9-eseket. A Ryanair azonban a Reuters friss híre szerint közölte, hogy „a megfelelő áron” megvenné azokat a MAX 10-eseket, amelyek mégsem kellenek az amerikai megrendelőknek. Az ír Ryanairnek már van egy 150 darabos megrendelésre a MAX 10-esekre, ezek szállítása 2027-ben kezdődik.

Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója kijelentette, hogy a Boeing nagyszerű repülőgépeket készít, „de a minőségen javítani kell”. A társaság pénzügyi vezetője, Neil Sorahan pedig azt mondta, „nem segítenek” a United-vezér kijelentései, de hozzátette, hogy arra az eshetőségre, „ha történne valami”, fenntartják a lehetőségét annak, hogy mégsem adják el régebbi gépeiket.

Nyitókép: Mustafa Yalcin/Anadolu Agency via Getty Images

#Gazdaság#ryanair#boeing#repülés#repülőgép

Címlapról ajánljuk