Gazdaság

Egyre drágábbak a magyar dolgozók a multiknak

rtl.hurtl.hu

2024. január 25. 16:10

Stabilizálódott a forint árfolyama, a bérek növekedése viszont nem állt meg.

A G7 számításai szerint nagyon megdrágult a magyar dolgozó a multiknak, azaz azoknak a főként exportra termelő, jellemzően külföldi tulajdonban lévő nagyvállalatoknak, amelyek döntően forintban fizetnek béreket, de a bevételük euróban vagy dollárban keletkezik. Mivel a forint a hosszabb időszakokat nézve alapvetően gyengülni szokott, ez azt jelenti, hogy az euróban szerzett bevétel mellett jóval könnyebb kigazdálkodni a forintos béreket.

2022 októberében azonban a jegybank több fontos intézkedést is hozott, amelyek erősítették, majd stabilizálták a forintot. Azóta a magyar fizetőeszköz árfolyama az euróval szemben 400 forint alatt alakul, és egyelőre stabil is, 380 forint közelében. 

Csakhogy közben a magyar bérek (forintban számolt) emelkedése nem állt meg, így euróban számolva is emelkednie kellett az értékeknek. 2022 májusában (a KSH azóta közli a nettó medián értéket) MNB-középárfolyamon átszámolva a nettó medián 700 eurónak felelt meg, a bruttó átlagkereset pedig 1222 euró volt. A nettó medián tavaly novemberben már 893 euró, a bruttó átlag pedig közel 1640 euró volt. 

Ez 27,5, illetve 34,2 százalékos növekedés, mindössze 18 hónap alatt.

Az RTL Híradó nemréhiben számolt be róla, hogy 400 ezer forint fölé nőtt a teljes állásban dolgozók nettó átlagkeresete tavaly novemberben a KSH friss adatai szerint. Ez több mint 14 százalékos növekedést jelent éves alapon. A folytatásban visszafogottabb béremelésekkel számol a kormány. A GKI szerint idén érhetnek majd annyit a fizetések, mint tavalyelőtt:


Nyitókép: Bodnár Barbara / MTI

#Gazdaság#bér#fizetés#multi#árfolyam

Címlapról ajánljuk