Gazdaság

Megdöbbentő szám: több mint 123 ezer magyar dolgozik Ausztriában

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 17. 9:42

Az osztrák társadalombiztosító decemberi statisztikái szerint egy hónap alatt négyezerrel ugrott meg a bejelentett, teljes állásban foglalkoztatott magyarok száma.

Az osztrák társadalombiztosító legfrissebb, decemberi statisztikái szerint 2023 utolsó hónapjában 123 032 magyar  dolgozott bejelentett, teljes állásban Ausztriában, írja a Világgazdaság.

Ez szám novemberben még csak 118 930 fő volt, azaz egy hónap alatt 4102 magyar állt munkába a szomszédos országban. Ez a 3,5 százalékos növekedés még akkori is kiemelkedően sok, ha figyelembe vesszük az osztrák téli szezon munkaerőfelszívó hatását.

A magyaroknál csak a német munkavállalók vannak többen: novemberben 123 993, decemberben 127 559 német vállalt munkát Ausztriában.

Miközben a magyar munkaerőpiac az osztrák elszívó hatással küzd, a régió más országainak dolgozói, a szlovákok, a lengyelek, a románok, a szlovénok ezrével hagyták el decemberben Ausztriát, írja a vg.hu.

Az osztrák munkaerőpiac szezonalitása miatt várható, hogy januárban és februárban még tovább nő az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók száma, így elképzelhető, hogy a tavaszra a németeknél is többen lesznek a magyarok.

Nyitókép (illusztráció): Stiller Ákos/Bloomberg via Getty Images

#Gazdaság#magyarország#ausztria#munkavállalók#vendégmunkások

Címlapról ajánljuk