Gazdaság

Már több mint ötezer buszsofőr aláírta, hogy kész az új sztrájkra

rtl.hurtl.hu

2024. január 13. 9:54

Legalább 20-25 százalékos béremelést akarnak a dolgozók, de valószínűleg csak 10-12 százalékos ajánlatot kapnak majd kedden.

Eddig 5107 Volánbusz-sofőr  írta alá, hogy a munkáltató nem elégséges bérajánlása esetén kész sztrájkolni – közölte a Népszavával a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke. 

Dobi István abban az esetben szervez meg egy decemberihez hasonló munkabeszüntetést, ha a 10 400 autóbusz vezető legalább 60 százaléka egyetért a bérköveteléssel, és aláírásával megerősíti, hogy részt is vesz az esetleges – január 28-ra és 29-re tervezett – sztrájkban. Most 49 százaléknál járnak. 

Dobi István azt mondta: van remény, de még mindig nem lehet tudni, meglesz-e a szükséges aláírás. A következő három napban – vagyis bértárgyalás napjáig – még szűk 900 buszvezető egyetértésére lenne szükség. 

Január 16-án, azaz jövő kedden lesz a MÁV-Volán csoport érdekegyeztető tanács ülése, ahol az erre az évre vonatkozó – valószínűleg 10-12 százalékos – bérajánlását teszi meg a munkáltató. A szakszervezetek viszont 25 százalékos emelést szeretnének, 20 százalék alá pedig semmiképpen sem mennek. A MÁV-Volán csoport érdekegyeztető tanács ülésén Lázár János közlekedési miniszter is részt vesz.

Közben a Mozdonyvezetők Szakszervezete is bejelentette: legalább 18 százalékos bért követelnek, ha sikertelen lesz a bértárgylás ők is felkészülnek a sztrájkra.

Nyitókép: Vasvári Tamás/MTI

#Gazdaság#máv-volán-csoport#sztrájk#buszvezető#mozdonyvezető#lázár jános

Címlapról ajánljuk