Gazdaság

Fizet az osztrák kormány az embereknek, ha csere helyett javíttatnak

rtl.hurtl.hu

2023. december 30. 10:17

Az emberek hajlamosak inkább új dolgokat vásárolni, ha a régi készülék javítási költsége meghaladja az új termék árának 20-30 százalékát, ezért egyre több európai ország próbálja csökkenteni a szervizkiadásokat. A kezdeményezéssel a műhelyek is jól járnak.

Az osztrák kormány 200 euróval (nagyjából 75 ezer forinttal) támogatja a helyi lakosok elektronikai termékeinek javítását – írta a BBC. Az úgynevezett Repair Bonus utalvánnyal arra próbálják meg rávenni az embereket, hogy ne dobják ki a régi készülékeket, hanem inkább javíttassák meg azokat. 

A támogatás mértéke legfeljebb a költségek 50 százaléka lehet, de akár több alkalommal is élni lehet a lehetőséggel. Az osztrák kormány programja, amelyet az uniós Covid helyreállítási alapon keresztül finanszíroznak, csak elektromos készülékekre vonatkozik.

A tapasztalatok alapján, ha a javítási költség meghaladja az új termék árának 20-30 százalékát, akkor az emberek hajlamosak inkább újat venni. Ez viszont környezetszennyezéssel jár, és gyakran felesleges is, így ezek a programok abban segítenek, hogy minél többen inkább a javítás mellett döntsenek. A kezdeményezés természetesen jól jön a vállalkozásoknak is, amelyek így sokkal több megrendelést kapnak. Ausztriában már az okoz gondot, hogy kevés a szerelő, aki ki tudná szolgálni a megnövekedett forgalmat. 

Hosszabb távon az is a célkitűzések között szerepel, hogy az Európai Unió szorgalmazza az olyan termékek forgalmazását, amelyek javíthatók. Jelenleg ugyanis gyakran előfordul, hogy valóban nem érdemes, vagy esetleg nem is lehet helyrehozni a meghibásodást. 

Bécsben egyébként működik már egy hasonló rendszer, ebben a régi ruhák, a kerékpárok vagy a bútorok javítását támogatják. Franciaország pedig októbertől 6-25 eurós térítéssel járul hozzá, hogy a megrongálódott ruhákat és cipőket a vásárlók inkább megjavíttassák, mintsem kidobják.

Nyitókép: Getty Images

#Gazdaság#elektronikai hulladék#javítás#ausztria#támogatás

Címlapról ajánljuk