Gazdaság

Semmilyen adat nem támasztja alá, amit Orbán Viktor mondott a fiatalok lakáshelyzetéről

rtl.hurtl.hu

2023. december 28. 7:41

A miniszterelnök azt állította, hogy a 40 évnél fiatalabbak körében a saját otthonnal rendelkezők aránya elérte a 75 százalékot.

Orbán Viktor miniszterelnök december elején azt mondta: komoly teljesítmény, hogy 40 évnél fiatalabbak körében a saját otthonnal rendelkezők aránya elérte a 75 százalékot. A Népszava cikke szerint ezt egyetlen adat sem igazolja.

A Magyar Nemzeti Bank Lakáspiaci jelentése ilyen adatot nem tartalmaz, azt viszont igen, hogy idén a magas infláció okozta reálbércsökkenés és az alacsony fogyasztói bizalom visszavetette a keresletet a lakáspiacon. A bankok adatai alapján a piaci alapú lakáshitelek mellett az otthonteremtési támogatások és a hozzá kapcsolódó támogatott hitelek aránya is visszaesett. A Központi Statisztikai Hivatal adatsorában sincsen a miniszterelnöki állítást alátámasztó számítás.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője sem tudta a lapnak megerősíteni a 75 százalékos arányt. Mint mondta, annyit lehet tudni, hogy a 40 év alatti lakásvásárlók 2019 és 2022 között az összes adásvétel 41-46 százalékában jelentek meg vevőként országos szinten. A fővárosban a számuk tavaly meghaladta a 11 ezret, arányuk csupán 36 százalék volt. Számuk nem elhanyagolható a lakáspiacon, mégis egyre rosszabb helyzetbe kerülnek. A szakember kijelentette:

Magyarországon az öröklés az előrelépés egyik kulcsa.

Megjegyezte azt is, a hazai lakáspiacra jellemző, hogy ha 10 emberből 9 saját lakásban él, az nem azt jelenti, hogy ennyien meg is dolgoztak azért, hogy tulajdonosok legyenek.

Januártól 10 százalék önerővel is hitelhez juthatnak azok a fiatalok, akik életük első saját otthonát akarják megvásárolni. Az enyhítést a Magyar Nemzeti Bank engedélyezte, de a bankokon múlik majd, hogy kinek és milyen ingatlanra adnak hitelt kisebb önerővel is. Kevesebb önrész mellett magasabbak lesznek a törlesztőrészletek, így a változás a magasabb jövedelmű fiataloknak jelenthet könnyítést:


Nyitókép: Róka László / MTVA / MTI

#Gazdaság#orbán viktor#ingatlan#fiatalok#hitel#törlesztőrészlet

Címlapról ajánljuk