Gazdaság

Lépett a jegybank, de idén már nem lesz egyszámjegyű az alapkamat

rtl.hurtl.hu

2023. december 19. 13:42

A jegybank úgy döntött, hogy az infláció lendületes csökkenése ellenére csupán annyit vág az alapkamatból, mint az elmúlt két hónapban.

Az infláció lendületes csökkenése ellenére a Magyar Nemzeti Bank csak annyit vágott az alapkamatából, mint az elmúlt két hónapban. A 0,75 százalékos csökkentés alapján az alapkamat várhatóan a 10,75 százalékos szinten zárja az évet, és már csak jövőre válik egy számjegyűvé. A lakáshitelek kamatplafonjának a múlt héten bejelentett 1,2 százalékos januári csökkentésében megelőlegezték a jegybanki lépést, írja elemzésében a Bank360.

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa keddi kamatdöntő ülésén döntött úgy, hogy a 11,5 százalékos alapkamatot 0,75 százalékponttal 10,75 százalékosra vágja vissza. Az egynapos jegybanki betét kamata 9,75 százalék, az egynapos hitel pedig holnaptól 11,75 százalék lesz.

A Bank360.hu szerint a döntés és annak mértéke a várakozásoknak megfelelő, hiszen az MNB a májusban megkezdett kamatcsökkentés óta minden hónapban mérsékelte az irányadó kamatot. Október óta már az alapkamatot, havonta 0,75 százalékkal. Ebbe a sorba illeszkedik a mostani döntés is, amelyet az infláció alakulása lehetővé tesz, hiszen a KSH adatai szerint novemberben már 7,9 százalékra csökkent a pénzromlás üteme, amely az év utolsó hónapjában 7 százalék alá kerülhet. Mindeközben pedig a forint árfolyama viszonylag stabil maradt, az euró nem mozdult el jelentősen a 380 körüli szinttől. Mivel az alapkamat mostani csökkenése továbbra is elmarad az infláció mérséklődésétől, a holnaptól érvényes alapkamat növekvő reálkamatot jelent a pénzpiaci szereplők számára.

Egy számjegyű alapkamatra legkorábban a jövő év első hónapjaiban lehet számítani. Ha a jegybank ilyen ütemben folytatja tovább, akkor februárban érheti el a már 10 százalék alatti, 9,25 százalékos szintet. Korábban a kormány ehhez kötötte a hitelkamatstopok megszüntetését, illetve a lakossági kölcsönöknél annak megvizsgálását.

Ez már biztosan ki fog tolódni, hiszen a vállalati hiteleknél 2024 áprilisától tervezi ezt a kormány, addig meghosszabbították az intézkedést, a lakáshitelek esetében pedig egészen július 1-ig kitolták a kamatstop hatályát. Ekkorra már szinte biztosan 10 százalék alatt lesz az alapkamat, akár több százalékkal is.

Mindeközben az új lakáshitelekre októberben bevezetett 8,5 százalékos kamatplafont januártól 7,3 százalékra mérséklik, amit indokol az azóta bekövetkezett alapkamat-csökkentés, illetve a hosszú futamidejű jelzálogkölcsönök árazását befolyásoló referenciakamatok ezzel párhuzamos mérséklődése. A kormány a vállalati forgóeszközhiteleket is érintő kamatplafont április elsejéig szeretné fenntartatni a bankokkal.

Nyitókép: Oláh Tibor / MTVA

#Gazdaság#jegybank#alapkamat#újév#magyar nemzeti bank#infláció

Címlapról ajánljuk