Gazdaság

Lecsap a kormány a Booking.com-ra: parlament elé került a szállásközvetítőkre vonatkozó új törvény

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. december 13. 18:18

A fideszes javaslat értelmében a szállásközvetítő platformoknak 45 napon belül teljesíteni kell a szállásadó felé fennálló fizetési kötelezettségüket.

A Fidesz benyújtotta a parlamentnek a szálláshely-közvetítők tevékenységét szabályozó törvényjavaslatát, közölte szerdán Szatmáry Kristóf, a Fidesz-frakció vállalkozásfejlesztési kabinetének vezetője.

A már korábban beígért törvényjavaslat megszületésének hátterében az állt, hogy idén nyáron a Booking.com piacvezető online szálláshely-közvetítő cég hónapokig nem utalta tovább a magyar szállásadóknak a beszedett pénzeket.

A Fidesz a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara észrevételei és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapításai alapján dolgozta ki a törvényjavaslatot, ami szerint a jövőben a szállásközvetítő platformoknak 45 napon belül teljesíteni kell a szállásadó felé fennálló fizetési kötelezettségüket, és az árfolyamkockázatot a közvetítő cég nem terhelheti kizárólag a szállásadóra, azt egyenlő mértékben kell viselniük.

A törvényjavaslat szerint azok a szállásközvetítő cégek, amelyeknek a tevékenysége legalább három megyére kiterjed, és a legnagyobb digitális nagyvállalatok, amelyek Magyarország területére szolgáltatnak, kötelesek lesznek magyar nyelvű személyes ügyfélszolgálatot fenntartani, a beérkezett panaszt pedig 30 napon belül érdemben meg kell válaszolniuk.

A törvényjavaslat ezen túlmenően megtiltja a tisztességtelen szerződési feltételek alkalmazását a szállásadókkal szemben. Így például a jövőben a szállásadónak joga lesz vita esetén magyarországi közigazgatási hatósághoz fordulni, a közvetítő cég nem írhat elő egyoldalú fizetési kötelezettséget elszámolási vita esetén, és a jövőben a közvetítő cég is felelősséggel tartozik az általa közzétett, a vendég által írt vélemény, értékelés tartalmáért.

A Gazdasági Versenyhivatal átfogó vizsgálatáról augusztus közepén így számolt be az RTL Híradó:


Nyitókép: RTL Híradó

#Gazdaság#booking#törvényjavaslat#szállásközvetítő#fidesz#parlament

Címlapról ajánljuk