Gazdaság

Varga Mihály az RTL-nek: Nem a reptér megvásárlására kell az MVM 309 milliárdos osztaléka

rtl.hurtl.hu

2023. december 7. 12:49

A pénzügyminiszter bejelentette, hogy felpörgetik a kincstárnál az értékpapírszámlák nyitását. Az RTL Híradónak arról beszélt, hogy nem a repülőtér megvásárlására kellett az MVM óriási osztaléka.

Nem a Budapest Airport megvásárlására szükséges az MVM-től az államnak kifizetett 309 milliárd forintos osztalék, hanem azért, hogy a „béremelések, az egészségügy, az oktatás fejlesztése” tovább folyhasson, mondta el az RTL Híradónak Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön.

Varga csütörtöki sajtótájékoztatójának egyébként az volt a témája, hogy felpörgetik a Magyar Államkincstárnál az értékpapírszámlák nyitását. A miniszter úgy fogalmazott: „Jövő hétfőtől gyorsabban lehet a Magyar Államkincstárnál értékpapírszámlát nyitni, mint amennyi ideig ez a beszéd fog tartani.” Elmondta, hogy az online számlanyitás lehetőségével megőrzik a magyar állampapír versenyképességét, amelynek vásárlási ideje „néhány napról néhány percre csökken”.

Szerinte nem azért könnyítik meg az állampapír vásárlását, mert „sok pénzre van szüksége az államnak”, egész egyszerűen egy „piaci helyzetet akarunk megőrizni, és további előnnyé változtatni”. Hozzátette: 

a múlt heti adatok alapján eddig több mint 10 ezer milliárd forintot tett a magyar lakosság állampapírba, tehát több mint hússzor annyi állampapír van a lakosság tulajdonában, mint 2010-ben.

Ezért vettek ki az MVM gigaosztalékából

A sajtótájékoztató után Varga az RTL Híradó kérdéseire válaszolt. Elmondta: az MVM osztalékából lehet, hogy a rezsivédelmi alapba is fog jutni pénz, ám ő fontosabbnak tartja jelenleg az egészségügyet és az oktatást. 

Az MVM-nek szerinte azért lett ilyen óriási összegű osztaléka, mert a feltételezettnél alacsonyabbra sikerült leszorítani az energiaárakat.

Úgy tudja, hogy az államnak megvannak a szükséges tartalékai a repülőtér megvásárlására. Az ügyletet még nem zárták le, jelenleg a szerződés véglegesítése történik. A vásárlást azzal indokolta, hogy a reptér egy „olyan stratégiai vagyonelem, amelyet az állam szükségesnek ítél meg”.

Azt ígérte, nem lesznek további megszorítások: „Fegyelmezett, kiszámítható gazdaságra törekszünk, csökkenteni akarjuk az államadósággot és a hiányt, a parlamentnek is ez a célja. Ehhez további intézkedések nem szükségesek”. Az áfabevételek csökkenését nem tartja óriási problémának az államháztartás szempontjából: szerinte ez idén azért kevesebb, mert a fogyasztás még nem állt vissza az energiaválság előtti szintre.

A Híradó tudósítása:


Nyitókép: MTI / Soós Lajos

#Gazdaság#varga mihály#pénzügyminiszter#állampapír#mvm#előleg#budapest airport

Címlapról ajánljuk