Gazdaság

Feltámasztja a kormány a letelepedési kötvényeket: ha van pénze a bevándorlónak, akkor jöhet

rtl.hurtl.hu

2023. november 15. 15:51

Egy törvénytervezet szerint vendégbefektetői vízumot igényelhetnének azok, akik 250 ezer és egymillió euró közötti összeget fizetnek be különböző jogcímeken.

A kormány szívesen látja a migránsokat, ha sok pénzük van és a megfelelő alapítványokat támogatják – a Magyar Hang cikke szerint így is összefoglalható a Belügyminisztérium idegenrendészeti törvénytervezetének egyik fejezete, amely a vagyonos vízumigénylőkről szól.

A kormány honlapjára feltöltött dokumentum alapján ugyanis olyan törvényt alkotnának, amely kimondja: a harmadik országbeli (tehát nem európai uniós és nem EGT-tagállamból érkező) állampolgár két évre érvényes vendégbefektetői vízumot igényelhet, ha három hónapon belül 250 ezer és egymillió euró közötti összeget fizet be különböző jogcímeken és projektekbe (körülbelül 90 millió forinttól 390 millió forintig). 

Ezekből a feltételekből kell egyet teljesítenie:

  • legalább 250 ezer euró értékben kell vásároljon egy jegybank által akkreditált ingatlanalap befektetési jegyeiből
  • legalább 500 ezer euró értékben kell tulajdonjogot szerezzen egy tehermentes magyarországi ingatlanban, amelyet aztán vagy a befektető vagy hozzátartozói legalább öt éven át megtartanak
  • egymillió euró értékben kell adományt nyújtson valamelyik „közfeladatot ellátó, közérdekű vagyonkezelő alapítvány” által fenntartott főiskolának vagy egyetemnek.

A vásárló két éven belül 10 évre szóló tartózkodási engedélyt kaphat, amit aztán újabb 10 évvel hosszabbíthatnak meg. A kormány azt is ígéri, hogy vízumkérelmezőket nemzetbiztonsági szempontból is ellenőrzik majd.

Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója a lapnak azt mondta, szerinte nincs azzal gond, ha egy harmadik országból érkező állampolgár pénzért tartózkodási engedélyt vagy állampolgárságot kap. De három feltételnek teljesülnie kell: a nemzetbiztonsági kockázatokat ki kell szűrni, átláthatónak kell lennie a konstrukciónak, továbbá a magyar államnak (vagyis az adófizetőknek) jól kell járniuk. 

Az előző, 2013-ban indult letelepedési kötvényprogram egyik feltételt sem teljesítette, így minden elemében káros volt a magyar nemzeti érdek szempontjából

– jegyezte meg Martin József Péter. Úgy vélte, a mostani programról még korai lenne eldönteni, hogy hasznára válik-e az országnak.

A korábbi, 2013-ban bevezetett letelepedési kötvényprogram során 20 ezer fő szerzett kötvényvásárlással letelepedési vagy tartózkodási engedélyt Magyarországon csaknem 1,3 milliárd euró értékben. Az állam hasznát azonban off-shore hátterű, a kormány és a befektetők közé „beiktatott” cégek fölözték le, így végső soron a magyar államot mintegy 30 milliárd forintos kár érte. 

Nyitókép: Varga György/MTI

#Gazdaság#bevándorló#letelepedési kötvény#migráns#kormány#törvénytervezet

Címlapról ajánljuk