Gazdaság

Kiderült, miért esett vissza jelentősen a magyar ipar

rtl.hurtl.hu

2023. november 13. 8:49

Segítünk: nem az akkumulátorgyártás miatt.

Éves összevetésben 7,3 százalékos zsugorodást hozott a szeptember, ennél csak áprilisban mértek nagyobb csökkenést, írta a HVG a KSH jelentése alapján. Összefoglalójukból kiderül, mely ágazatok miatt esett az össztermelés.

Az ipari export volumene 7,7 százalékkal esett egy év alatt, mindezt úgy, hogy a feldolgozóipari exportértékesítés 33%-át képviselő járműgyártás kivitele 3,4, a 15%-os súlyú villamos berendezés gyártásáé 5,1%-kal bővült.

Az ipar belföldi értékesítése 16,4, a feldolgozóiparé 6,2%-kal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest. Az iparon belül döntő (96%-os) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 6,1, a csekély súlyú bányászaté 31, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 24%-kal csökkent.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 27%-át képviselő járműgyártás 1,2%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához mérten. A közúti gépjármű gyártása 0,9%-kal mérséklődött, míg a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 4 százalékkal emelkedett.

Nőtt az akkumulátor, szárazelem gyártásának volumene, mégpedig 15,4 százalékkal, ám a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készüléké 23%-kal kisebb lett.

Nyitókép: MTI / Czeglédi Zsolt

#Gazdaság#ipar#visszaesés#gyártás#autóipar#akkumulátorgyár

Címlapról ajánljuk