Gazdaság

Gyülekeznek a felhők az amerikai gazdaság felett: akkora az adósság, hogy már alig bírják

rtl.hurtl.hu

2023. november 11. 5:22

A Moody's negatívra rontotta az ország államadós-besorolásának kilátását, elégtelenek a kormányzati intézkedések, ráadásul nem jó a kamatkörnyezet sem. 

Negatívra rontotta az eddigi stabilról az Egyesült Államok lehetséges legjobb, Aaa szintű, világszerte mértékadóként nyilvántartott államadós-besorolásának kilátását a Moody's Investors Service.

A Moody's várakozása szerint 

  • a megemelkedett kamatkörnyezetében nagyon magas marad az amerikai államháztartási hiány, és ez jelentősen gyengítheti az Egyesült Államok adósságelviselő kapacitásait.
  • Az amerikai törvényhozás politikai polarizáltsága miatt elképzelhető, hogy a mindenkori amerikai kormányok nem tudnak olyan költségvetést elfogadtatni, amellyel megállítható lenne az amerikai gazdaság adósságtűrő képességének hanyatlása.
  • Az államháztartási bevételekhez, valamint a hazai össztermékhez (GDP) mért szövetségi szintű kamatfizetési kötelezettségek 2033-ra elérik a 26, illetve a 4,5 százalékot a tavalyi 9,7, illetve 1,9 százalék után.
  • Jelentős szakpolitikai változtatások nélkül a GDP-arányos szövetségi államháztartási hiány rövid távon 6 százalékra, 2033-ig 8 százalék környékére emelkedik. Az amerikai államháztartási hiány a 2015-2019 közötti időszakban évente átlagosan 3,5 százalék körüli szinteken mozgott.
  • A szövetségi szintű államadósság-ráta várhatóan a GDP 120 százalékára nő 2033-ig a tavalyi 96 százalékról.
  • A dollár globális tartalékvalutaként betöltött domináns szerepe miatt viszont az Egyesült Államok adósságtűrő képessége jelentősen meghaladja más szuverén adósokét.

Egyes mérőszámok alapján az amerikai dollár súlya a világkereskedelemben és a pénzügyi tranzakciókban csökkent, dominanciája ugyanakkor változatlanul rendkívüli mértékű: a globális devizatartalékok 58 százaléka fekszik dollárban denominált eszközökben.

A három globális hitelminősítő közül jelenleg már csak a Moody's Investors Service tartja nyilván a lehetséges legjobb besorolással az amerikai államadósság-kötelezettségeket.

Nyitókép: Evan Vucci/MTI/AP

#Gazdaság#egyesült államok#államadósság#kamat#moody's

Címlapról ajánljuk