Gazdaság

Leölnek több mint 20 ezer tenyészkacsát Hajdú-Biharban

rtl.hurtl.hu

2023. november 7. 13:30

Egy hajdúnánási tenyészkacsa telepen bukkant fel a madárinfluenza. A hatóságok úgy döntöttek, felszámolják az egész állatállományt.

Madárinfluenza vírust talált Hajdú-Bihar megyében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A gyanú alapján a hajdúnánási tenyészkacsa telep teljes, 22.500 szárnyasból álló állományát felszámolják – közölte a hivatal.

Az állattartó a megemelkedett elhullás, a csökkent takarmány- és vízfogyasztás, valamint a tojástermelés drasztikus visszaesése miatt gyanakodott a madárinfluenzára. 

A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusát mutatta ki az elhullott állatokból.

Az érintett gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, és meghatározták a 10 km sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet. A betegség megjelenésének okait feltáró járványügyi nyomozás folyamatban van.

A Nébih a közleményében kiemelte, a magas kockázatúmegyékben, a gazdasági állományok esetében kötelező a baromfik zártan tartása, az állatokat zárt helyen kell etetni és itatni, valamint a takarmányt és az állatok almozására használt anyagot is zárt helyen kell tárolni. Az állatok megóvása, a fertőzés megelőzése érdekében lényeges, hogy kiemelten ügyeljenek a személy- és járműforgalomra, valamint a takarmányszállító járművek alapos, folyamatos fertőtlenítésére – írták.

Pestis, ebola, kanyaró, fekete himlő, kolera, spanyolnátha. A világtörténelem legrettegettebb, emberek millióinak halálát okozó járványai. H1N1, sars, koronavírus – a 21. század újabb veszélyei. Mégis hogyan alakulnak ki ezek a járványok, és hogyan lehet őket megfékezni? A Fókusz riportjából megtudhatja:


Nyitókép: Védőruhás dolgozók rakodógép mellett a kacsatelepen, Létavértesen 2020. január 15-én. – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

#Gazdaság#kacsa#madárinfluenza#h5n1a#nébih

Címlapról ajánljuk