Gazdaság

Drágulás: idén kevesebb virág fogy halottak napján

rtl.hurtl.hu

2023. október 31. 14:50

2022-ben még mintegy 17 millió szál magyar krizantém került az árusokhoz, idén azonban 1,5-2 millióval kevesebb. Mostanra sokan abbahagyták a krizantémtermesztést, a termelők költségei jelentősen nőttek az elmúlt években.  

Mindenszentek és halottak napja idején általánosságban rengetegen vesznek krizantémot, idén azonban sokan abbahagyták a termesztését, így jóval kevesebb szál fogy belőle – írja a Világgazdaság.

Kővári András, a Kővári Krizantém Kft. ügyvezetője, a Flora Hungaria Dísznövény-termesztői Egyesület elnöke ezt azzal magyarázta a lapnak, hogy a termelők öregszenek, a fiatalok számára pedig már nem vonzó ez a tevékenység. Mint mondta, a krizantémok fejlődését, „időzíteni” kell ahhoz, hogy halottak napi virágként nyíljanak ki, ami sok munkával jár, ez viszont a fiatalok számára nem vonzó.

A tavalyi 17 millióhoz képest ugyanis idén 1,5-2 millió szállal kevesebb hazai krizantém kerül az árusokhoz

– fogalmazott Kővári. 

Szerinte a krizantémtermelést a zöldségtermelés kiegészítéseként, vagy csupán időszakosan végző háromezer család mostanra 2200-2500-ra csökkent. A termelőknek az elmúlt években jelentős költségnövekedéssel kellett számolniuk, a koronavírus-járvány például duplájára emelte az inputanyagokra fordított összeget.

A lap szerint bár az energiaárak csökkentek, és a forint is erősebb, mint tavaly, az inputanyagok is további 15-20 százalékkal drágultak egy év alatt. Kővári ugyanakkor hozzátette, bizonyára az idei mindenszentek, illetve halottak napja környéki kereslet kielégítésére a mostani kínálat is elegendő lesz.

Nyitókép (illusztráció): Beata Zawrzel / NurPhoto via Getty Images

 

#Gazdaság#halottak napja#mindenszentek#virág#termesztés#krizantém

Címlapról ajánljuk