Gazdaság

MNB: A verseny hiánya miatt nőnek a távközlési díjak, az egész EU-ben nálunk a legionkább

rtl.hurtl.hu

2023. október 25. 15:20

A cégek beépíthetik az áraikba az előző évi inflációt, de ez valójában a vállalati profitot növeli a jegybank szerint.

Magyarországon nőttek a legnagyobb mértékben a távközlési díjak az elmúlt évben – írja a G7, hozzátéve, hogy ezt a Magyar Nemzeti Bank is kifogásolta nemrég.

A jegybank júniusi elemzése szerint az áremelkedések legfőbb oka a verseny hiánya. A korábban önálló nagy cégek közül a Digi, az Invitech, a UPC és a Vodafone is egybeolvadt állami, illetve kormányközeli tulajdonban, valamint a Yettelben is 25 százalékos részesedése lett az államnak.

A gazdasági portál arra hívja fel a figyelmet, hogy a távközlési cégek visszatekintő árazást alkalmazhatnak, vagyis az előző év inflációját beépíthetik az áraikba. A jegybank szerint azonban így olyan elemek is beépülhetnek az árba, amelyek a távközlési ágazatot kevésbé érintik, így az áremelés valójában az inflációt gerjeszti, miközben a vállalati profitot növeli.

Az uniós országokban az elmúlt egy évben Magyarországon és Lengyelországban nőttek leginkább a kommunikációs költségek, tucatnyi uniós országban viszont inkább árcsökkenések voltak jellemzők – írta a G7.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

#Gazdaság#távközlés#mnb#áremelés#infláció

Címlapról ajánljuk