Gazdaság

Megállapodást írt alá a kínai gigabankkal Nagy Márton, fióktelepet nyitnak Magyarországon

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. október 18. 8:51

A gazdaságfejlesztési miniszter Pekingben együttműködési megállapodást írt alá a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel.

Orbán Viktor miniszterelnök kínai látogatása keretében megbeszélést folytatott Csen Sze-king, az Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) elnökével. A tárgyalást követően Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter Liao Linnel, az ICBC vezérigazgatójával együttműködési megállapodást írt alá, közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A megállapodás célja a magyar-kínai pénzügyi kapcsolatok további fejlesztése, valamint a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok megerősítése és a befektetési, finanszírozási és fizetés területein adódó üzleti együttműködések előmozdítása – többek közt a FinTech innovációk, a mesterséges intelligencia alkalmazása területén.

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire, valamint a kínai vállalatok teljes ellátási láncának magyarországi létrehozásának kérdéskörére

– olvasható a minisztérium szerdai közleményében.

Nagy Márton szavai szerint Magyarország nem csak a nyugati és keleti tőke és csúcstechnológia gazdasági találkozási pontjává, hanem emellett regionális pénzügyi központtá is kíván válni. 

A megállapodás megerősíti, hogy a két fél azon dolgozik, hogy az ICBC fióktelepet nyisson Magyarországon.

Az ICBC a világ legnagyobb bankja, amely világszerte összesen 11 millió vállalati és 729 millió lakossági ügyfélnek nyújt pénzügyi termékeket és szolgáltatásokat.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök (hátul, jobbra) és Csen Sze-king, a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank (ICBC) elnöke (hátul, balra) jelenlétében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (jobbra) és Liao Lin, az ICBC vezérigazgatója (balra) aláírja a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank közötti együttműködési megállapodást Pekingben, 2023. október 18-án – Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

#Gazdaság#Nagy Márton#gazdaságfejlesztési minisztérium#kína#icbc#bank

Címlapról ajánljuk