Gazdaság

Nagy Márton: A lakosságnak éreznie kell, hogy fogyaszthat

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 26. 19:55

A miniszter szerint védekezik a kormány.

„A kormány célja az, hogy megvédje a beruházásalapú, exportorientált gazdaságot, igyekszik megvédeni a fogyasztókat a magas energiaárakkal szemben, kezeli a hitelpiac nehézségeit és serkenti a fogyasztást” – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szombaton a tihanyi Tranzit fesztiválon tartott előadásában, amelyet az MTI szemlézett. Szerinte

Magyarországot az energiaárak drasztikus emelkedése a jelentős energiaimport miatt érzékenyen érintette.

Mint mondta, sikerült megvédeni a fogyasztókat, ennek ára a kivetett extraprofit-adó. Fontos intézkedésnek nevezte, hogy a kormány a lakosságot állampapír-vásárlásra ösztönzi, amely magas kamatot biztosít a kisbefektetőknek, és további előnye, hogy a kamat Magyarországon marad.

Elmondta, hogy a fogyasztás egy év alatt tíz százalékkal esett vissza, kedvező azonban, hogy augusztusban már 16 százalék feletti reálbér-emelkedés várható. A jövő év a gazdasági növekedés helyreállításának esztendeje lesz, tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy a lakosság egy hónap alatt háromszáz milliárd forintnyi állampapírt vásárolt, és további háromszáz milliárd forintnyit kötvényalapokon keresztül. Nagy Márton szerint a következő időszak feladata a fogyasztás helyreállítása lesz, vagyis „a lakosságnak éreznie kell, hogy fogyaszthat”.

Az online árfigyelő rendszerről szólva elmondta, hogy annak inflációcsökkentő hatása van, hiszen a multicégek egyfajta árversenyt folytatnak általa egymással. Mindennek köszönhetően az év végére egyszámjegyű infláció várható a miniszter szerint. A fogyasztói árak növekedése augusztusban 16, szeptemberben 11-12, októberben 9-10, novemberben nyolc, decemberben pedig hét százalékos lesz az előrejelzések szerint.

A külgazdasági kérdésekre áttérve Nagy Márton arról beszélt, hogy Magyarország hídszerepet játszik a német és a kínai tőke között. Úgy vélte, az országnak elsősorban az áruszállítás és a logisztika erősítése terén van feladata.

Nyitókép: MTI / Bruzák Noémi

#Gazdaság#Nagy Márton#miniszter#infláció#tranzit#tőke

Címlapról ajánljuk