Gazdaság

Gazdát cserélt egy ismert gyorsétteremlánc, történelmi összeget fizettek érte

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 24. 15:07

A cég közel hat évtizedig családi tulajdonban volt.

Lezárult egy korszak a közel hat évtizedig családi tulajdonban lévő Subway szendvicsezőlánc történetében: félévnyi vevőkeresés után a Roark Capital nevű magántőke-társaság tulajdonába kerül a cég.

A CNN által idézett közleményében a Subway azt írja, hogy az eladás mérföldkő a Subway többéves átalakulásában, aminek köszönhetően egyesítik a Subway nemzetközi jelenlétét és a márka ismertségét a Roark jelentős tapasztalatával az éttermek és franchise-hálózatok működtetése terén.

A Roarknak olyan Magyarországon ismeretlen, de jelentős gyorsétterem-láncokban vannak befektetései, mint az Arby’s, az Auntie Anne’s, a Buffalo Wild Wings, vagy a Carvel and Sonic.

Az adásvétel feltételei nem nyilvánosak, ugyanakkor a Wall Street Journal szerint a Roark 9,6 milliárd dollárt fizetett a tízmilliárdért meghirdetett étteremláncért. A gyorsétteremláncok történetében ez az egyik legnagyobb értékű üzlet, alig marad el a Dunkin’ Donuts 2020-as felvásárlásától. Akkor az Inspire Brands nevű cég 11,3 milliárd dollárt fizetett a fánkozóláncért – a CNN megjegyzi, hogy az Inspire Brands is a Roark Capital tulajdonában van.

A Subway júliusban jelentette be, hogy legalább egy éve nyitva tartó üzletei tíz egymást követő negyedévben is nyereségesek voltak. Az amerikai üzletek száma ugyanakkor a 2015-ös csúcshoz képest tavalyra jelentősen csökkent, 27 219-ről 20 576-ra.

Nyitókép: REUTERS/Andrew Kelly/File Photo

#Gazdaság#subway#gyorsétterem#eladás

Címlapról ajánljuk