Gazdaság

Hátat fordítanak a készpénznek a magyarok

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 15. 11:58

Július végén 8010 milliárd forint volt a magyaroknál készpénzben, vagyis 20 milliárddal kevesebb, mint az azt megelőző hónapban. Az elszabadult árak elől sokan bemenekítik a megtakarításukat valamilyen befektetésbe, vagy felélik a félretett pénzüket. 

Július végén 8010 milliárd forint volt a magyarok zsebében készpénzben, ami júniushoz képest 20 milliárdos csökkenést jelent, és 401 milliárddal kevesebb a tavaly decemberi csúcsnál – írja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai alapján a hvg.hu.

A lap emlékeztet: a kormány és az MNB is fontos céljának tekinti, hogy ne készpénzben tartsák az emberek a megtakarításaikat – hanem tegyék mondjuk állampapírba – ám ezen a téren sokáig sikertelenek voltak. 2015 elején még csupán 3700 milliárd forint készpénz volt a lakosságnál, 2019 elejére több, mint 6000 milliárd, tavaly februárra pedig már 7895 milliárd.

Sőt, a 2022 áprilisi választások előtti osztogatás tovább növelte a számokat, 8300 milliárdra rúgott az összeg, majd stagnálni kezdett, holott az infláció régóta nem látott mértékben vette el a készpénz értékét. Idén viszont már folyamatosan csökken a készpénzmennyiség, aminek a lap szerint egyik oka, hogy elszabadult árak elől sokan bemenekítik a megtakarításukat valamilyen befektetésbe, vagy felélik megtakarításaikat.

Nyitókép: Oláh Tibor / MTVA / Bizományosi

#Gazdaság#készpénz#mnb#infláció

Címlapról ajánljuk