Gazdaság

Pénzeső hullik a sportlétesítményekre – az építési stop ellenére az Orbán-kormány 109 milliárd pluszpénzt költ beruházásokra

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 14. 8:22

A kormány több tucat iskolafelújítást húzott le a listáról, a nagy pénzzabáló sportberuházások viszont maradtak.

Bár az Orbán-kormány építési stopot jelentett be, mégis 109 milliárddal költ többet erre a célra, mint amit a költségvetési törvény enged, írja a Népszava

A parlament 580 milliárd forintnyi beruházást engedélyezett idén a kormánynak, ám ezt saját hatáskörben már most 109 milliárd forinttal megemelte, így a tervek szerint idén 689 milliárd forintot fizetnek ki.

A lap megjegyzi: miközben a kormány több tucat iskolafelújítást húzott le a listáról, a nagy pénzzabáló sportberuházások maradtak.

Példaként említik 

  • az Atlétikai Stadiont, amelynek építője a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő ZÁÉV Zrt., a Szeivolt család, valamint Paár Attila tulajdonában lévő Magyar Építő Zrt. A stadion befejezésére az idén még 53 milliárd forintot szántak, ez a bő 260 milliárdos költség ötöde. Mint írják, a stadion soha nem fog megtérülni az adófizetőknek, vélhetően ezért is bontják vissza a vb megrendezése után.
  • Kovács Katalin Kaja-Kenu Akadémiára várhatóan az idén is jut 18,7 milliárd forint, 
  • de közben a Budapesti Honvéd Sportegyesület öltözői is épülnek, 
  • a geszti Tisza-kastély is megújul, 
  • a kézilabda-sportcsarnokok építése is folytatódik a költségvetésből, írja a lap.

Mint írják, a várható kifizetési listán több kórházfelújítás is szerepel, ezek közül a legnagyobb költségvetési támogatást, 7,7 milliárdot az idén a Semmelweis Egyetem patológiai oktatási központjának megvalósítása kapja, igaz az első félévben ebből egy fillért sem fizetett ki még az állam.

A lap megjegyzi: az első félévben kifizetett 159 milliárdból közel minden második forintot közútfejlesztésre fizettek ki, az időarányos teljesítésen alig látszik a spórolás, hisz az idén elvileg 353 milliárd forint megy erre a célra. 

Nyitókép (illusztráció): Kovács Katalin és Douchev-Janics Natasa kajakozók Csipes Ferenc edzővel Szolnokon 2015. május 14-én. Fotó: Bugány János/MTI

 

 

 

#Gazdaság#építési stop#orbán-kormány#iskolafelújítás#stadionok#sportlétesítmény#költségvetés

Címlapról ajánljuk