Gazdaság

74 milliárdról hallgat a kormány, a szlovákok és a csehek is csak futnak az orosz kémbankban ragadt pénzük után

rtl.hurtl.hu

2023. július 14. 7:10

Nem haladnak a tárgyalások, pedig több tízmilliárd forintnyi összegekről van szó. 

A cseh és szlovák kormány sem került közelebb ahhoz, megkapja az orosz kémbankként ismert Nemzetközi Beruházási Bankban maradt milliárdjait – derült ki a Népszavának küldött válaszaikból. Mint ismert, Magyarország egyelőre szintén csak fut a pénze után, 74 milliárd forint ragadt a pénzintézetben. Április elején az Egyesült Államok szankciókat jelentett be bank és a vezetői ellen, ezután a pénzintézet kivonult az Európai Unió területéről. 

A szlovák kormány válasza arra utal, hogy a Pozsony által befektetett pénzt nehezen vagy egyáltalán nem kapják vissza. Az illetékes szóvivő azt közölte: megszakadt a kölcsönös pénzügyi igények rendezésére elfogadott procedúra, miután érvénybe lépett a bank menedzsmentjére kivetett amerikai szankció.

A cseh álláspont is azt jelzi, hogy kevés az esély a 34,7 millió eurójuk – mintegy 13 milliárd forintjuk – visszaszerzésére. Ahogy márciusban, lényegében most is ugyanazt közölte a lappal a cseh pénzügyminisztérium: „Az IIB vezetésétől elvárjuk, hogy tegyen tényleges lépéseket, hogy a közeljövőben megegyezésre jussunk. Amennyiben nem teszi, úgy a Cseh Köztársaság minden rendelkezésére álló jogi eszközt igénybe fog venni.”

A prágai kormányzat év eleji közleménye szerint az IIB vezetése korábban a csehek számára elfogadhatatlan ajánlattal állt elő. Eszerint 20 év alatt fizetnék vissza a bankba tett részesedésüket, ráadásul úgy, hogy nem vennék figyelembe közben az inflációt. Ebből a közleményből kiderül az is: az év elején Prága szerette volna elérni, hogy az IIB akkor még meglévő tagjai – így többek között Magyarország is – támogassák a cseh pénzek visszafizetését, ám ez nem történt meg.

Az Orbán-kormány nem válaszol azokra a kérdésekre, hogy mi lesz bankba fektetett mintegy 74 milliárd forintnyi közpénzzel. 

Csak Gulyás Gergely ismerte el egy áprilisi kormányinfón, hogy nincs garancia arra, hogy az ország vissza is kapja a pénzt vagy egy részét.

Közben az is kiderült, hogy a kémbank ugyan elköltözött Budapestről, de a Lánchíd Palotát megtartja magának.

A kémbankról többet is megtudhat az RTL Híradó riportjából:


Nyitókép: Róka László / MTI

 

#Gazdaság#csehország#szlovákia#kémbank#Nemzetközi Beruházási Bank#lánchíd palota

Címlapról ajánljuk