Gazdaság

Azzal vádolják a Disney-t, hogy szándékosan alulfizette 12 500 női alkalmazottját

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. július 1. 11:27

A Los Angeles Megyei Legfelső Bíróságra benyújtott kereset szerint a Disney Kaliforniában 8 év alatt 150 millió dollárt spórolt meg azon, hogy szisztematikusan alulfizette a nőket.

Egy nagyszabású polgári perben azzal vádolják a Disney-t, hogy rendszerszinten alulfizette nő dolgozóit, írja a Reuters.

A Los Angeles Megyei Legfelső Bíróságra pénteken benyújtott beadvány szerint a cég nő alkalmazottai Kalifornia államban nyolc év alatt 150 millió dollárral kevesebbet kerestek, mint férfi kollégáik.

A polgári peres vád szerint a Disney 2015 áprilisa és 2022 decembere között átlagban 2%-kal kevesebb fizetést adott a női alkalmazottaknak, mint a férfiaknak. Az ezt alátámasztó adatelemzést David Neumark, az irvine-i Kaliforniai Egyetem professzora, munkaügyi közgazdász végezte.

A Disney elutasítja a vádakat. „A felperesek állításai a nők és férfiak közötti állítólagos bérszakadékról egyszerűen hamisak, amit a peres eljárás során is be fogunk mutatni” – mondta Shawna M. Swanson, a Disney munkajogi részlegének főtanácsosa és vezetője.

A friss beadvány célja, hogy csoportos keresetnek minősítsenek egy négy évvel ezelőtti polgári keresetet, amely mintegy 12 500 jelenlegi vagy korábbi teljes munkaidős Disney-alkalmazottra vonatkozik.

Az eredeti keresetet LaRonda Rasmussen nyújtotta be 2019-ben, miután megtudta, hogy hat vele azonos beosztású férfi lényegesen többet keres, mint ő. A férfiak közt volt egy jóval kevesebb tapasztalattal rendelkező, nemrég alkalmazásba vett férfi is, aki a panasz szerint évi 20 000 dollárral keresett többet. A perhez eddig kilenc jelenlegi vagy korábbi Disney-alkalmazott csatlakozott.

A helyzet Magyarországon sem vidám

Az RTL Híradó tavaly októberi riportja szerint 17 százalékkal kevesebb fizetést kapnak a nők Magyarországon, mint a férfiak. Ez éves szinten több mint kéthavi bérkülönbséget jelent – derül ki az Eurostat adataiból. A munkahelyi egyenlőtlenség problémájára az Egyenlítő Alapítvány hívta fel a figyelmet, szerintük a megoldást a bérek átláthatósága jelentené. 


Nyitókép: The Walt Disney Company via Getty Images

#Gazdaság#egyesült államok#kalifornia#disney#női egyenjogúság#polgári per#perközösség#fizetés

Címlapról ajánljuk