Gazdaság

Újabb kínai akkugyár épül Magyarországon 520 milliárd forintból

rtl.hurtl.hu

2023. június 21. 11:48

Ácson építi fel első európai üzemét a kínai Huayou Cobalt. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter „gazdasági sorskérdésnek” nevezte, hogy mely országok tudnak sikeresek lenni az elektromos autóiparhoz kapcsolódó beruházásokért zajló versenyben.

Újabb kínai akkugyár érkezik Magyarországra: a kínai Huayou Cobalt nevű vállalat Ácson, építi fel első európai üzemét, ahol katódot fog gyártani elektromos akkumulátorokhoz – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán, írja az MTI.

A tárcavezető közölte, hogy a lítium-ion akkumulátorok és új kobalt anyagok fejlesztésére és gyártására szakosodott cég kapacitása évente körülbelül százezer tonna lesz. 

A gigaberuházás mintegy 520 milliárd forintba fog kerülni, és 900 új munkahelyet teremt majd a tárca szerint, amihez az állam pénzügyi támogatást nyújt majd.

Szijjártó hangsúlyozta, hogy a beruházás értéke meghaladja az egymilliárd dollárt, ilyenből pedig tavaly összesen 159 darab volt a világon, és Magyarországon ez már a második hasonló volumenű bejelentés idén. A külügyminiszter elmondta: „A Huayo Cobalt abszolút csúcstechnológiát hoz Magyarországra, hogy a progresszívek is értsék, high-tech. Majd két évig tárgyaltunk ennek a beruházásnak a Magyarországra hozataláról. Nemzetközi verseny volt. Volt jó pár más európai ország is, amely szerette volna ezt a beruházást magához édesgetni” – fogalmazott Szijjártó.

A külügyminiszter „gazdasági sorskérdésnek” nevezte, hogy mely országok tudnak sikeresek lenni az elektromos autóiparhoz kapcsolódó beruházásokért zajló éles versenyben. Majd kiemelte, hogy a nyugati autógyárak óriási függőségbe kerültek a keleti elektromos akkumulátoroktól, utóbbi piacot ugyanis 95 százalékban Kína, Dél-Korea és Japán uralja.

Szijjártó szavait egy optimista becsléssel zárta: a magyar-kínai kereskedelmi forgalom tavaly rekordot döntött 13 milliárd euróval, és szerinte már most biztosra vehető, hogy idén újabb csúcs fog születni, a tavalyi beruházási rekord (6,5 milliárd euró) várhatóan duplájára nő majd 2023-ban.

Nyitókép:Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a japán DENSO autóipari beszállító vállalat új beruházásának bejelentésén. Kovács Attila / MTI

 

#Gazdaság#új#kínai#akkumulátorgyár#épül#szijjáró péter

Címlapról ajánljuk