Gazdaság

A magyar lakosság több mint fele szegényedik, de ez a jövedelmi kategória még gyarapodik is

rtl.hurtl.hu

2023. június 15. 6:56

Csak egy szűk réteg él jobban. Mutatjuk, kik ők.

A magyar lakosság több mint fele szegényedik, egy szűk réteg pedig gazdagszik – írta a G7 a Reacty Digital reprezentatív felmérésére hivatkozva. Nagyjából 27 százalék érezheti úgy, hogy körülbelül megtartotta az anyagi helyzetét, vagy csak kis mértékben romlott a helyzete.

A jövedelmüket nagyjából szintentartók 35 százaléka 60 évesnél idősebb. Ebben a csoportban a 200-300 ezer forint közötti jövedelem a leggyakoribb, vagyis a nyugdíjasok mellett megjelennek a közepesen keresők is.

Az eredmények szerint 

a lakosság 14 százaléka 10 százaléknál nagyobb jövedelem emelkedést jelzett, 

vagyis ők az infláció ellenére is jobban érezhetik magukat, reálértékben is több pénzből élhetnek, mint fél éve. Fontos körülmény azonban, hogy igazán nagy, 20 százaléknál is magasabb jövedelem javulást csak a válaszadók 3 százaléka jelzett. 

A pénz jellemzően oda megy, ahol már eddig is volt belőle: a havi 400 ezer forintnál magasabb jövedelmű háztartásokban, illetve a 300 ezer forintnál nagyobb jövedelmű válaszadóknál az átlagos 3-nak a duplája, vagyis 6 százalék azok aránya, akik 20 százaléknál is többel tudták gyarapítani a havi bevételeiket.

Összegezve a magyar lakosság 58 százaléka nem tud lépést tartani a drágulással, 27 százaléka körülbelül a víz felszínén tartja magát, a helyzetüket javítók között pedig van egy 3 százalékos krém. A leszakadó réteg tipizált alanya ma a kisvárosi, középkorú, egyébként is alacsony jövedelmű, szakmunkás végzettségű lakos.

Az élelmiszerárak emelkedéséről az RTL Híradó készített riportot:


Nyitókép: Bruzák Noémi / MTI

#Gazdaság#fizetés#kereset#statisztika

Címlapról ajánljuk