Gazdaság

Nagy Márton: A magyar gazdaságnak át kell állnia egy uniós forrás nélküli létre

rtl.hurtl.hu

2023. június 6. 11:42

Az igaz, hogy az uniós források hiányoznak a magyar gazdaságból, de ezek nem dominánsak a gazdaság finanszírozásában – állította a gazdaságfejlesztési miniszter. 

A működő tőke kiválthatja az uniós forrásokat – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Világgazdaságnak. 

Az interjúban egyebek mellett azt állította: 

  • Az ország energiacsapda után kamatcsapdába került, túl magasak ugyanis a kamatok. Ezt akkor lehet majd leküzdeni, ha csökken az infláció.
  • Tavaly a reálbérek is növekedni tudtak, azaz az infláció nem ette meg a fizetéseket.
  • Biztos abban, hogy év végére egyszámjegyű lesz az infláció. 
  • Jövőre 4 százalék lesz a növekedés és 6 százalék az infláció.
  • A kamatstopot akkor vezethetik ki, ha az infláció után a jegybanki irányadó kamatláb is egyszámjegyű lesz. A kkv-k esetén a kivezetés egy lépésben történhet meg, a lakosság esetén a rögzített kamatláb és piaci kamatláb jelentős távolsága miatt – minden bizonnyal – két lépésben.
  • „Mit keres 8000 milliárd forint pénzügyi megtakarítás látra szóló betétben 0,5 százalékos kamat mellett, miközben az infláció 20 százalék feletti. Miért hagyjuk, hogy a lakosság vagyona elinflálódjon? Mi nem adóztatjuk a megtakarításokat, hanem olyan megtakarítási formák felé tereljük a lakosságot ahol, a pénz megőrzi a reálértékét”.
  • A magyar modell nem dominánsan, de jelentősen támaszkodik a külföldi működőtőkére (FDI). A beruházások 20 százalékát finanszírozza FDI, 15 százalékát az EU, azaz egyharmad jön külföldről. A maradék kétharmad belföldi, ebben van költségvetési forrás, bankrendszeri hitelforrás, tőkeforrások és az újrabefektetett profit. 
  • A külföldi tőke kiválthatja, az EU-forrást, sőt jobb is lenne. Az igaz, hogy az uniós források hiányoznak a magyar gazdaságból, ugyanakkor, nem dominánsak a gazdaság finanszírozásában. Könnyen kiváltható forrás. Közép- és hosszú távon a magasabb fejlettség mellett úgyis EU-forrás nélkül fogunk működni, egy bizonyos fejlettségi szint felett törvényszerűen nettó befizetővé válunk.
  • A magyar gazdaságnak át kell állnia így is, úgy is egy uniós forrás nélküli létre. 
  • „Nagyon komolyan vesszük a reptér visszavásárlását. Olyan baráti befektetőket keresünk, amely egyben operátor is, és hatékonyan, illetve nyereségesen tudja majd működtetni a repteret. Azt tudom mondani, hogy vannak nagyon ígéretes tárgyalások, ezt az üzletet év végéig le lehet zárni. Ami a finanszírozást illeti, a fejlesztési bankok az idén eddig már 2,375 milliárd dollár forrást gyűjtöttek, de egy ilyen stratégiai vásárlásnál, ahogy a Vodafone esetén, itt is felmerülhet az állami devizakötvény-kibocsátás lehetősége. A finanszírozás megoldott, attól nem félek, egy jó dealt kell kötni”.

Nyitókép: Illyés Tibor/MTI

#Gazdaság#Nagy Márton#gazdaságfejlesztés#európai unió

Címlapról ajánljuk