Gazdaság

Jókora pofont kapott a magyar Aldi, Spar és Penny

rtl.hurtl.hu

2023. június 2. 6:19

Megviselte a kiskereskedelmi láncokat a különadó és a költségek emelkedése. 

Megtépázta a multiláncokat a különadó és a költségek emelkedése, a 24.hu cikke szerint a 2022-ben a befizetett különadó a többszörösére nőtt, 

a hat nagy láncnál megközelítette a 130 milliárd forintot.

A Spar Magyarország Kft.-nél tavaly 766,2 milliárd forint lett az értékesítés nettó árbevétele, ez 15,4 százalékos növekedés az előző évhez képest. A cég adózott eredménye mínuszba csúszott 13,1 milliárd forinttal, ez előző évhez képest bő 18 milliárd forintos zuhanás. Értékelésük szerint az árbevétel növekedése nem tudta kompenzálni a kiskereskedelmi és az extraprofitadó, valamint a megnövekedett energiaköltségek hatását, mivel 26,7 milliárd forint kiskereskedelmi adót (benne extraprofitadót) kellett befizetniük tavaly, írja a 24.hu.

Az Auchan Magyarország Kft.-nél az értékesítés nettó árbevétele is csökkent 2022-ben, 279 millió forinttal, 354,1 milliárd forintra.  Adózott eredményük mínusz 1,8 milliárd forint lett, ez 9,9 milliárd forintos zuhanást jelent. Az adók soron több mint 60 százalékos növekedést mutattak ki, összesen 15,6 milliárd forint kötelezettséget, megjegyezve, hogy az extraprofitadó miatt keletkezett a többlet. 

A Penny-Market Kereskedelmi Kft.-nél 83 milliárd forinttal bővült az értékesítés nettó árbevétele, így meghaladta a 404,6 milliárd forintot. Adózott eredményük azonban így is negatívba csúszott, több mint 155 millió forinttal. Ágazati különadóként 13,1 milliárd forintot kellett befizetniük, 7,6 milliárd forinttal többet, mint az előző évben.

A lap szerint az Aldi Magyarország Élelmiszer Kereskedelmi Bt.-nél az értékesítés nettó árbevétele több mint 100 milliárd forinttal nőtt 2022-ben az előző évhez képest, és meghaladta a 417 milliárdot. Adózott eredményük csökkent: 8,5 milliárdról 5,97 milliárd forintra, ami az eredménytartalékba került, osztalékot nem fizettek.

A hatosból a Tesco és a Lild mérlege évközi, július végére várható. Annyi már most tudható, hogy a Tescónak 25 milliárd, a Lidlnek pedig 36,9 milliárd forint különadót kellett befizetnie 2022-ben.

Nyitókép: Róka László / MTVA / MTI

#Gazdaság#spar#Lidl#aldi#Auchan#kiskereskedelem

Címlapról ajánljuk