Gazdaság

„Kit érdekel, hogy mennyit szedünk be?” – megszólalt a miniszter a megtakarítások sarcolásáról

rtl.hurtl.hu

2023. június 1. 17:51

Az éjszaka hirdette ki a kormány, hogy befektetésekre és a megtakarításokra plusz 13 százalék adót vetnek ki.

„Nem az adóbevételek növelése a cél, kit érdekel, mennyit szedünk be?!” – ezt válaszolta Magy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Portfolio kérdésére, amelyet azzal kapcsolatban tettek fel, hogy a kormány éjszaka kihirdette a befektetések és a megtakarítások plusz 13 százalékos adóját.

Nagy Márton arról beszélt: „a megtakarítási piac stimulációja a kormány célja”, és a lépéésel az állampapírok iránti kereslet növekedését akarják elérni. Az új intézkedés szerint a bankoknak kötelezően tájékoztatniuk kell az ügyfeleket arról, hogy mennyivel jobban járnak a kamatmentes állampapírokkal, mint a 15 százalékos kamatadón túl immáron további 13 százalékos szociális hozzájárulási adóval sújtott betétekkel.

A miniszter szerint a tájékoztató levél tartalmát július végéig fogják szabályozni. Arról beszélt, hogy a lakossági betétállományt ő nyolcezer milliárd forintra becsli. Korábban azt írtuk: a 205/2023. (V.31.) kormányrendelet az ukrjanai háborúra hivatkozva vezeti be a lakosságra vonatkozó új adónemet.

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

#Gazdaság#adó#megtakarítás#veszélyhelyzet#Nagy Márton#miniszter

Címlapról ajánljuk