Gazdaság

Katartól remél segítséget Orbán Viktor a ferihegyi repülőtér megszerzéséhez

rtl.hurtl.hu

2023. május 23. 20:00

A Bloomberg szerint a választás előtti osztogatás és az elszálló költségvetési hiány tett keresztbe a kormány terveinek.

Orbán Viktor szerint Katar segíthet a magyar államnak a ferihegyi repülőtér megvásárlásában, ami két éve elakadt az elszálló költségvetési hiány miatt – erről a Bloomberg ír.

A miniszterelnök a katari gazdasági fórumon beszélgetett a Bloomberg főszerkesztőjével. Ennek során elmondta, hogy a magyar kormány tárgyal Katarral, hogy nyújtson finanszírozást vagy szálljon be befektetőként a Budapest Airportba, igaz, hozzátette, hogy a tárgyalások még zajlanak és nem született döntés.

Orbán Viktor azt mondta, nem csak kivásárlásban gondolkodnak, hanem jelentős fejlesztésben is. A Bloomberg emlékeztet, hogy a magyar állam 2021-ben előrehaladott tárgyalásokat folytatott arról, hogy 4,44 milliárd euróért megvásárolja a repülőteret a tulajdonos konzorciumtól, amelynek élén az AviAlliance nevű németországi székhelyű repülőtér-üzemeltetéssel foglalkozó vállalat áll.

Azt írják, hogy a kormányfő a 2022-es választások előtti rekordmértékű osztogatás miatt kényszerült félretenni a projektet. A költségvetés továbbra is nehéz helyzetben van, mint korábban írtuk, a hiány áprilisra elérte az egész évre tervezett összeg 80 százalékát.

Mint korábban írtuk, Orbán Viktor az ukrajnai háborúról is beszélt Katarban, melynek kapcsán szerinte „nem az a kérdés, hogy ki támadott meg kit”. Nyilatkozatát az ukrán külügyi szóvivő sem hagyta szó nélkül.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

#Gazdaság#orbán viktor#katar#ferihegy#budapest airport

Címlapról ajánljuk