Gazdaság

Brutális bírságot szabtak ki a Facebook adatkezelése miatt

rtl.hurtl.hu

2023. május 22. 13:39

A Metának 1,2 milliárd eurós bírságot kell fizetnie, mert jogszerűtlenül továbbították a felhasználók adatait az Egyesült Államokba.

Az ír adatvédelmi bizottság szerint a Meta megsértette az általános adatvédelmi rendeletet (GDPR), amikor az európai Facebook-felhasználók személyes adatait úgy vitte át az Egyesült Államokba, hogy nem védte meg azokat a tengerentúli lazább szabályozás hátrányaitól – írta a BBC. A döntés értelmében az óriásvállalatnak 1,2 milliárd eurós bírságot kell fizetni, a cég fellebbez. 

A bizottság megállapítása szerint aggodalomra adott okot az is, hogy az amerikai hírszerzés is megszerezhette ezeket az adatokat. Korábban Edward Snowden fedte fel, hogy az amerikai hatóságok többször is hozzáfértek az emberek adataihoz olyan technológiai cégeken keresztül, mint a Facebook és a Google.

Nick Clegg, a Facebook elnöke azt mondta: „Csalódottak vagyunk, mert ugyanazt a jogi mechanizmust használjuk, mint több ezer más, Európában szolgáltatást nyújtó vállalat”. „Ez a döntés hibás, indokolatlan, és veszélyes precedenst teremt” – tette hozzá.

Európa legfelsőbb bírósága, az Európai Bíróság (ECJ) többször is megállapította, hogy Washington nem képes az európaiak információinak védelmére. Az Európai Bizottság ugyan lehetővé tette, hogy adatvédelmi szerződési feltételekről (SCC) állapodjanak meg a vállalatok, az adatok bármely harmadik országba történő továbbítása pedig addig érvényes, amíg megfelelő szintű adatvédelmet biztosítanak.

Ez azt jelenti, hogy vagy át kell alakítani az Egyesült Államok megfigyelési törvényeit, vagy a Metának alapvetően át kell strukturálnia rendszereit. 

Nyitókép: John G. Mabanglo/MTI

#Gazdaság#meta#facebook#adat

Címlapról ajánljuk