Gazdaság

Jön a kútamesztia, nem kell engedély a kerti kutakra

rtl.hurtl.hu

2023. május 13. 14:04

Az engedély nélkül fúrt kutak jövő januártól automatikusan szabályosak lesznek. 

2024-től nem kell bejelenteni és engedélyeztetni sekély kutakat. Az erről szóló törvénymódosításról várhatóan heteken belül szavaz az Országgyűlés – írta a napi.hu. A lap értesülései szerint nem kell bejelenteni azokat az új, vagy már meglévő kutakat, amelyek

  • mélysége nem haladja meg az 50 métert;
  • nem érintik az első vízzáró réteget;
  • háztartási és mezőgazdasági használatra szolgálnak;
  • és vízkészlet-védelmi szempontból nem védendő területen találhatók.

A módosítás a korábban engedély nélkül fúrt kutakra is érvényes, így jövő januártól minden 2024 előtt ásott vagy fúrt sekély kút automatikusan jogszerűen létesített lesz – írta a napi.hu. A jogszabálymódosítás szerint a háztartási használatra létesített kút vízfelhasználás nem lehet több, mint évi 500 köbméter, célja az ivóvízellátás vagy a háztartás vízigényének kielégítése és gazdasági célú öntözésre nem használható.

Nagy István agrárminiszter április közepén beszélt arról, hogy eltörölné a lakossági használatú kerti kutak bejelentési kötelezettségét, valamint azt is kezdeményezi, hogy az ötven méter mélységet el nem érő, öntözésre használt kutakba ne kelljen vízórát szerelni, így azokat továbbra is ingyen lehetne használni.

Az RTL Híradónak nyilatkozó szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek a lépések veszélyeztethetik a felszín alatti vizeket.

Nyitókép: RTL Híradó

 

#Gazdaság#kút#kútfúrás#kutak#kerti kút#törvénymódosítás

Címlapról ajánljuk