Gazdaság

Kifutott az állami program, így már sokkal kevesebben kezdenek lakásfelújításba

rtl.hurtl.hu

2023. április 28. 6:43

A háztartásoknak már csak a 4,8 százaléka készül biztosan valamilyen beruházásra és 19,5 százalékuk tart valószínűnek ilyen kiadást. Korábban 9 és 30 százalék volt ez az arány.

Jelentősen csökkent a családok körében a lakásfelújítási és korszerűsítési kedv az Otthonfelújítási program 2022. december 31-i lezárultát követően – állapította meg a GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérése.

Az intézet pénteki közleménye szerint reprezentatív felmérésük azt mutatta, hogy 2022 második negyedévében érte el a csúcsot azoknak a háztartásoknak a száma, amelyek a következő egy évben nagyobb összeget akarnak elkölteni a lakóhelyükre. A második fél évben azonban jelentős csökkent ez a szám.

Mint írták, 

a mostani adatok szerint a háztartások 4,8 százaléka készül biztosan valamilyen beruházásra és 19,5 százalékuk tart valószínűnek ilyen kiadást. Egy évvel korábban ugyanez a két arány 9 és 30 százalék volt.

Az intézet azt prognosztizálja, hogy a jövőben a 30 év alattiak lehetnek a legaktívabbak, körükben 8 százalék a biztosan, 26 százalék a valószínűleg felújítást, korszerűsítést tervezők aránya, de nem sokkal maradnak le tőlük a 40-49 év közöttiek sem (6 és 20 százalékos aránnyal).

A településtípusok közül a községek emelhetők ki, az itt lakók 6 százaléka biztosan, 26 százaléka valószínűleg vállalkozik komolyabb felújításra. Az ő helyzetüket segíti, hogy a falusi Csok továbbra is felvehető.

Nyitókép: Pixabay

#Gazdaság#lakásfelújítási program#lakásfelújítás#statisztika#gki

Címlapról ajánljuk