Gazdaság

A hétvége előtt jöhet az új szankciós csomag, ráadásul Magyarország sem ellenzi

rtl.hurtl.hu

2023. február 20. 19:27

A magyar kormány nem  jelezte fenntartásait a külügyminiszterek hétfői ülésén.

Az összes kormány elkötelezett abban, hogy elfogadják a 10. szankciós csomagot – jelentette be Josep Borrell uniós külügyi főképviselő Brüsszelben az Eurológus cikke szerint. Borrell szerint a tagállamok írásbeli eljárásban február 24-ét megelőzően jóvá fogják hagyni.

Ez az Eurológus szerint azt jelenti, hogy a magyar kormány sem jelezte fenntartásait, blokkoló szándékát a külügyminiszterek hétfői ülésén.

Mindez azért meglepő, mert Orbán Viktor is többször felszólalt a szankciók ellen, illetve egy nemzeti konzultációt is indított a témában.

A tizedik szankciós csomagot a múlt hét szerdán ismertette Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. A tervek szerint exporttilalmat vezetnek be több mint 11 milliárd euró értékben a kritikus technológiákra és ipari árukra. A hatékonyság érdekében számos olyan ipari árucikket vesz célba az EU, amelyekre Oroszországnak szüksége van és amelyeket nem tud beszerezni. Ezek létfontosságú árucikkek, speciális járművek, gépalkatrészek, továbbá teherautók és a sugárhajtóművek pótalkatrészei. Ezen kívül korlátozó intézkedések vonatkoznak majd az építőipari ágazatban használt árukra, amelyeket az orosz hadsereg is alkalmazhat – mondta.

Von der Leyen kifejtette, hogy a bizottsága javaslata szerint korlátozásokat kell bevezetni a kettős felhasználású és a fejlett technológiai áruk exportjára. Mint mondta, a testület ellenőrzést javasol 47 olyan elektronikus alkatrészre, továbbá ritka fémekre vonatkozóan, amelyek orosz fegyverrendszerekben, többek között drónokban, rakétákban és helikopterekben felhasználhatók.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője felszólal az Európai Parlamentnek (EP) az ukrajnai háborúval foglalkozó ülésén Strasbourgban 2023. február 15-én. Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand.

#Gazdaság#szankció#csomag#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk