Gazdaság

A forint földre vitte az eurót

rtl.hurtl.hu

2023. február 15. 12:54

Közel egy éve volt utoljára ilyen erős a magyar fizetőeszköz.

A Bank360.hu szerint utoljára tavaly tavasszal volt olyan erős a magyar valuta mint most, jelenleg 380 alatt jár az euró-forint árfolyam, egy dollár pedig csak kicsivel több mint 350 forintba kerül. Az euró ára kedden és szerdán 378 forint alá is benézett, a dollárt pedg 352-353 forint körül jár, ilyen értékre tavaly április óta nem volt példa.

A szaklap szerint a forint erősödése többek között annak is köszönhető, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) folytatja a szigorú monetáris politikát.

Virág Barnabás MNB-alelnök korábban arról beszélt, hogy januárban érhet csúcsra az infláció, 25,7 százalék körüli lehet, ennek ellenére a 13 százalékos alapkamat és a 18 százalékos kamattal meghirdetett betéti kamatok csökkentését még nem kezdik meg.

A jegybank addig nem lazít, amíg Magyarország megítélése el nem kezd tartósan javulni. Ehhez az kell, hogy csökkenjenek az energiárak Európában, illetve hogy maradéktalanul megkapjuk az EU-s forrásokat. A forint erősödését elősegítette az is, hogy az amerikai Fed kamatemelési ciklusa végéhez közeledik, ez pedig gyengíti a dollárt. Ezek a folyamatok kedveznek a forintnak.

Most vegyünk eurót?

Egyáltalán nem biztos, hogy a forint erősödése tartós marad, az OTP Bank friss devizapiaci elemzésében például az áll, hogy technikai értelemben a magyar valuta megérkezett egy olyan zónába, amelynél a további erősödésre már csökken az esély.

Az elemzők sokkal erősebb forinttal az idén nem számoltak, ha minden a legjobban alakul Brüsszelben is, akkor is csak 360-365 forint közötti eurót várnak valamikor az év folyamán

– írja a Bank360.

Nyitókép: illusztráció / Getty Images

#Gazdaság#forint#euró#árfolyam#erősödés#valuta

Címlapról ajánljuk