Gazdaság

A kiesett orosz földgáz kétharmadát sikerült pótolni Európában

rtl.hurtl.hu

2023. február 2. 20:13

Több gáz van Európában, mint amennyi a tél végéig kell, a tározókban 2015 óta nem volt ennyi tartalék.

Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van, áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő adatai szerint az európai gáztározók telítettsége 82 százalékos volt 2022 végén; ez 2015 óta a legnagyobb telítettségi arány.

A Moody's szerint mindez annak köszönhető, hogy az európai kormányok hatékony kínálati és keresleti oldali intézkedéseket tettek, a vállalatok alkalmazkodtak az energiasokkhoz, a tél eddigi szakasza enyhe volt és nagyobb mennyiségben áll rendelkezésre cseppfolyósított földgáz.

A cég kiemeli, hogy a földgáz ára nyolcvan százalékkal zuhant a tavaly nyáron elért csúcsok óta, éppen a készletezés magasabb szintje miatt.

A Moody's tanulmánya szerint ugyanakkor az elhúzódó geopolitikai bizonytalanság és az európai energiaellátás összetételének alapvető és szükségszerű átalakítása legalább a következő három évben jóval a történelmi visszatekintésű átlagok felett tartja az európai energiaárakat.

A hitelminősítő szerint mindemellett az európai ellátási helyzet is feszes marad, két fő okból. Az egyik az, hogy nehéz lesz teljes mértékben alternatív forrásokból pótolni az oroszországi földgázszállításokat. A Moody's előrejelzési forgatókönyve azt valószínűsíti, hogy a 2023-2024-es szezonban az Oroszországból Európába érkező földgázmennyiség a legjobb esetben is a tavalyi szint 20 százaléka lesz.

A cég által várt feszes európai helyzet másik oka a tanulmány szerint az, hogy tavaly Kína saját felhasználásra lekötött LNG-szállítmányokat tudott átirányítani Európába, részben hazai keresletének gyengesége miatt, amelyet a koronavírus-járvány megfékezését célzó szigorú korlátozások okoztak.

A Moody's csütörtöki elemzése szerint azonban valószínű, hogy az idén ez nem ismétlődik meg. Más nagy londoni házak derűlátóbb helyzetértékeléseket adtak friss elemzéseikben.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő e héten Londonban ismertetett szektorelemzésében azt állapította meg, hogy Európa túljutott a földgázellátási válság legnehezebb időszakán, és a bőséges LNG-beáramlás, a kereslet visszaesése és az enyhe tél révén sikerült elkerülni az földgázellátás kényszerű adagolását.

Az Eurasia Group nevű londoni politikai-gazdasági kockázatelemző csoport közölte: friss számításai alapján nagyon valószínűtlennek tartja, hogy Európában akár a jelenlegi, akár a 2023-2024-es téli szezonban földgázhiány alakuljon ki, még akkor is, ha az idei tél hátralévő része kivételesen hideg lenne.

Nyitókép: Anna Tanukevic / EyeEm / Getty Images

#Gazdaság#orosz#gáz#energia

Címlapról ajánljuk