Gazdaság

Uniós kutatás: több mint kétmilliárd eurót ittak el a magyarok egy év alatt

rtl.hurtl.hu

2023. február 1. 14:40

Élelmiszerre és alkoholra is többet költöttünk arányaiban, mint az uniós átlag.

A magyar háztartások az összes kiadásuk 17,8 százalékát költötték élelmiszerre 2021-ben, ami az uniós átlagnál jócskán magasabb – derült ki az Eurostat szerdán közzétett  kutatásából.

Az Európai Unióban ez az arány Romániában a legmagasabb, ott 24,8 százalékot tesz ki, őket követi Litvánia, Bulgária, Észtország, Lengyelország és Szlovákia . Az uniós átlag 14,3 százalék, ami egyébként csökkent fél százalékkal 2020-hoz képest.

Uniós kutatás: több mint kétmilliárd eurót ittak el a magyarok egy év alatt
Forrás: Eurostat

Nem meglepő, hogy ez az arány a legtehetősebb országokban a legalacsonyabb, Írország van a lista végén 8,3 százalékkal, majd utánuk jön Luxemburg, Ausztria, Dánia és Németország. Az uniós háztartások egyébként több mint 1 035 milliárd eurót, az EU teljes GDP-jének 7,1 százalékát költöttek élelmiszerre.

Alkoholra is költenek az uniós polgárok bőven, a GDP csaknem 1 százaléka (128 milliárd euró) csúszott le a torkokon.  

Az EU-tagállamok közül arányosan a kiadásaikhoz Lettországban költötték a legtöbbet (5,0 százalék) szeszre, őket követi Észtország, Lengyelország , Litvánia és Csehország. Ezzel szemben Görögországban és Olaszországban Hollandiában és Spanyolországban meglehetősen alacsony arányt, 1 százalékot vagy azt alig meghaladó mértéket mértek.

Uniós kutatás: több mint kétmilliárd eurót ittak el a magyarok egy év alatt
Forrás: Eurostat

Itt Magyarország a középmezőnyben végzett, a háztartások kiadásainak 2,8 százaléka megy piára (az uniós átlag egyébként 1,8 százalék.). A felmérésben ezt eurósították is: a kutatás szerint több mint 2 milliárd eurót ittunk el 2021-ben.

Nyitókép: RODNAE Productions/Pexels.com.

#Gazdaság#élelmiszer#alkohol#eurostat#fogyasztás#európai unió#felmérés#kutatás

Címlapról ajánljuk