Gazdaság

Befagytak a hitelkamatok a bankoknál január elején

rtl.hurtl.hu

2023. január 4. 8:09

A 2022-t jellemző hiteldrágulás megállt, vissza azonban még nem fordultak a kamatok.

Egyetlen nagybank sem hajtott végre számottevő általános kamatemelést sem a személyi kölcsöneinél, sem a lakáshiteleinél 2023 január elején. A 2022-t jellemző folyamatos hiteldrágulás megállt, vissza azonban még nem fordultak a kamatok, csökkenésre csak néhány példa van. Ilyen a kis hitelintézetek közé tartozó MagNet Bank, amely elsőként már jelentős, a teljes termékpalettát érintő kamatcsökkentést hajtott végre – írja összefoglalójában a Bank360.hu.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint tavaly novemberre tízéves csúcsra értek a lakáshitelkamatok, a felvett lakáskölcsönök volumene pedig ötéves mélypontra esett vissza. A személyi kölcsönöknél is nagy volt a mozgás ősszel, az év utolsó hónapjában azonban már a személyi kölcsönöknél sem történt nagy változás: egyedüliként a Cetelem emelte a fogyasztóbarát személyi hitelek kamatát, az OTP és az Erste viszont már csökkentett ugyanennél a hiteltípusnál.

A hitelek drágulása tehát decemberre látszott megállni, és ezt erősítik a 2023 eleji történések is. Januárban eddig mindössze néhány nagybank módosított a feltételein, általános nagyobb kamatemelést közülük már senki sem hajtott végre írja a Bank360.hu.

Mint írják, „az általános kamatcsendben az számított egyedül jelentősebb lépésnek 2023 elején, hogy az OTP a végig fix minősített fogyasztóbarát lakáshitelének az értékesítését felfüggesztette”. Az OTP október vége óta már csak végig fix kamatú lakáshitelt értékesít csak a nem kamattámogatott konstrukciókból, amelyek közül a többi a mostani lépés után is megmarad.

Nyitókép: Róka László / MTVA

#Gazdaság#hitelkamat#bankok

Címlapról ajánljuk