Gazdaság

Rengeteget buktak a világ leggazdagabb emberei, Elon Musk a legnagyobb vesztes

rtl.hurtl.hu

2022. december 30. 7:07

A világ milliárdosainak száma is csökkent.

„Nehéz évük” volt a milliárdosoknak a Forbes szerint: miután a világ leggazdagabb embereinek összvagyona dollárbilliókkal nőtt 2020-ban és 2021-ben, idén megtépázta őket a bizonytalan részvénypiac, az ukrajnai háború és az elszabadult infláció.

A gazdasági lap becslése szerint az év elejétől december 9-ig 13,8 billió dollárról 11,9 billió dollárra csökkent a világ milliárdosainak összvagyona, és a milliárdosok száma is csökkent 2671-ről 2523-ra, olyan szereplők estek ki közülük, mint a bukott kriptokirály Sam Bankman-Fried, vagy a szélsőséges ámokfutásba bocsátkozó Kanye West.

A legsúlyosabb veszteséget a világ mintegy háromszáz techmilliárdosa szenvedte el, ők együttesen több mint egybillió dollárt buktak 2022-ben. Ezt a lap annak tudja be, hogy a megelőző években a világjárvány, a túlzottan lelkes befektetők és a túlértékelt startupok határozták meg az iparágat, mostanra azonban visszaállt a rend.

Az Amazon-részvények közel ötven százalékos zuhanása több mint nyolcvanmilliárddal csökkentette az alapító, Jeff Bezos vagyonát. A Google anyavállalata, az Alphabet 36 százalékkal esett, ami Larry Page és Sergey Brin alapítók számára több mint negyvenmilliárdos veszteséget jelent. A Microsoft-részvények is estek 27 százalékkal, Bill Gates vagyonának csökkenésében viszont az játszott leginkább szerepet, hogy idén nyáron húszmilliárd dollárt tett át a Bill & Melinda Gates Alapítványba. Mark Zuckerberg pedig 78 milliárddal lett szegényebb, miután a Meta-részvények 66 százalékot zuhantak.

2022 legnagyobb vesztese azonban Elon Musk, akit a Forbes az autóiparhoz sorol, mivel vagyona legnagyobb része a Teslából származik. A Tesla-részvények 60 százalékot veszítettek értékükből részben a befektetők azon félelme miatt, hogy Musk túl sok időt és pénzt fordít legújabb játékszerére, a Twitterre. Musk a Forbes számítása szerint 115 milliárd dollárt bukott 2022-ben: az évet a világ leggazdagabb embereként kezdte hatalmas, hetvenmilliárd dolláros előnnyel a luxuscikkekben utazó Bernard Arnaulttal szemben, aki decemberre átvette tőle a vezetést.

Az amerikai milliárdosok összvagyona 660 milliárddal esett, míg a kínai gazdagok 620 milliárdot buktak. Az orosz milliárdosokat a szankciók és a háború gazdasági következményei tépázzák, ők 150 milliárdot veszítettek idén.

Nem mindenkinek ment azonban rosszul: új milliárdosok jelentek meg, köztük Todd Boehly befektető, a Chelsea társtulajdonos-elnöke vagy Tom Ford divattervező. A Pinduoduo e-kereskedelmi cég mögött álló Colin Zheng Huang vagyona 11,1 milliárd dollárral nőtt, és ennél is többel, 16 milliárddal gyarapodott az indonéz szénkirályként ismert Low Tuck Kwong. A legjobb éve viszont Gautam Adani indiai milliárdosnak volt, aki 55,1 milliárdot kaszált cégcsoportjával, melynek kikötőkben, repülőterekben, zöldenergiában és ingatlanokban is vannak érdekeltségei. 133,9 milliárdos vagyonával Adani a világ harmadik leggazdagabb embereként kezdheti 2023-at.

Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

#Gazdaság#forbes#gazdagok#milliárdosok#veszteség

Címlapról ajánljuk