Gazdaság

A magyar dolgozók negyven százaléka nem kap béremelést, ahol viszont van szakszervezet, ott 16–17 százalékkal emelkedhetnek a fizetések

rtl.hurtl.hu

2022. december 29. 12:23

Viszont ez nem feltétlenül alapbéremelést jelent.

„A munkavállalók közel 40 százaléka nem részesült bérfejlesztésben. Ahol kollektív érdekképviseletet nem tudnak biztosítani, ott az egyéni érdekérvényesítés nagyon gyenge” – mondta Mészáros Melinda a Liga Szakszervezetek elnöke a Világgazdaságnak adott interjújában.

Arról is beszélt: jelenleg is folynak a bértárgyalások. Ahol van szakszervezet, ott a legtöbb helyen 16-17 százalékos jövedelem-emelkedésre lehet számítani. Ez viszont nem feltétlenül az alapbér emelését takarja, hanem egyéb juttatások növekedését jelenti.

Ahol [a munkavállalók] kollektív érdekképviseletet nem tudnak biztosítani, ott az egyéni érdekérvényesítés nagyon gyenge 

– mondta a szakszervezeti vezető.

Arról is beszélt: az átlag munkavállaló, aki a minimálbér felett keres, jövőre 3-4 százalék körüli reálbércsökkenést fog elszenvedni. Vannak azonban az átlagnál jobb megállapodások: Szentgotthárdon az Opelnél közel 20 százalékos, az esztergomi Suzukinál szintén 20 százalékos, míg a Mercedesnél 27 százalékos emelésről született megállapodás.

Nyitókép: Az esztergomi Suzuki-gyár Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

#Gazdaság#fizetésemelés#infláció#szakszervezet#bér#romlás#minimálbér

Címlapról ajánljuk