Gazdaság

Eltörölték az alapvető élelmiszerek áfáját Spanyolországban

rtl.hurtl.hu

2022. december 28. 8:32

Igaz, csak fél évre. Az országban 6,8 százalékos az infláció, a kormány 10 milliárdos csomaggal segíti a lakosságot, melynek része egy egyszeri, 200 eurós támogatás, valamint adókedvezmény és ártámogatás is van az intézkedések között.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök újabb 10 milliárd eurós támogatást jelentett be a lakosságot terhelő infláció kezelésére – írta a BBC.

„A kormány szeretné megvédeni a középosztályt, valamint a dolgozókat az emelkedő energia- és élelmiszerköltségektől” – mondta. Spanyolországban az elmúlt hónapokban 6,8 százalékosra mérséklődött az infláció, ami a legalacsonyabb éves ráta az Európai Unióban. Az élelmiszerárak drágulása azonban sokkal magasabb.

A most elfogadott intézkedéscsomag részeként 200 eurót kapnak a 27 ezer eurónál (nagyjából 11 millió forintnál) kevesebbet kereső háztartások. Ez nagyjából 4,2 millió háztartást érint. Ezen kívül

  • hat hónappal meghosszabbítják a gázra és a villamos energiára vonatkozó adócsökkentést;
  • támogatják a tömegközlekedést a 2023 első feléig meghosszabbított bérletár-kedvezménnyel. Az autósok literenkénti 20 eurocentes üzemanyag-kedvezményét viszont csak néhány munkakörben lehet majd igénybe venni.
  • Hat hónapig áfamentessé teszik a kenyér, tej, sajt, tojás, gyümölcs és zöldség árusítását;
  • hat hónapig 10 százalékról 5 százalékra csökkentik a tésztafélék és az étolaj áfáját;
  • 2023 végéig nem lehet lekapcsolni a háztartások gáz- és villamosenergia-ellátását.

Ez Spanyolország harmadik segélycsomagja, a teljes támogatás költsége eléri a 45 milliárd eurót.

Nyitókép: Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök – Fotó: Stephanie Lecocq/MTI/EPA

#Gazdaság#infláció#spanyolország#csomag

Címlapról ajánljuk