Gazdaság

Norvég kérője akadt a legnagyobb magyar szendvicsgyárnak

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. december 17. 6:09

Az Orkla felvásárolja a szendvicseket és bagetteket gyártó Khell összes részvényét.

A norvégiai székhelyű Orkla Foods Europe megállapodást kötött Khell-Food Kft.-vel, a magyar piac legnagyobb szendvicseket gyártó cégének 100 százalékos megvásárlásáról, közölte pénteken az Orkla.

A Khell-Food 1992-ben alakult, a 160 alkalmazottat foglalkoztató cég jelenleg egy Budapesten kívüli gyárban készíti kész szendvicseit és bagettjeit. A Khell-termékeket országos hűtő-elosztó hálózat segítségével szupermarketekben, élelmiszer-üzletekben, benzinkutakon értékesítik, elsősorban a cég saját márkaneve alatt.

A Khell-Food megvásárlását az Orkla Foods Europe részeként működő Orkla Foods Česko a Slovensko (CaS) végzi. A CaS leányvállalatán, a Hamé Hungaryn keresztül már jelen van a magyar piacon.

Az eladó Kelényi Zoltán alapító, aki a cég vezérigazgatójaként folytatja. A Khell-Food 11 százalékos éves árbevétel-növekedést ért el 2017 és 2021 között, a cégnek tavaly 3,3 milliárd forintos forgalma volt.


A megállapodást benyújtják az illetékes magyar hatóságokhoz, és amennyiben zöld utat kap a felvásárlás, várhatóan 2023 első negyedévében norvég kézbe kerül a magyar szendvicsgyártó cég.

A felek megállapodtak abban, hogy nem hozzák nyilvánosságra a vételárat.

Az Orkla Foods Europe 10 országban működik, körülbelül 6500 alkalmazottal, éves árbevétele 17,3 milliárd norvég korona (kb. 670 milliárd forint).

Nyitókép: Khell-Food Szendvics / Facebook

#Gazdaság#khell#norvégia#felvásárlás#orkla#szendvics

Címlapról ajánljuk