Gazdaság

Egyre kevesebbet vásárolnak a magyarok, kivéve egyvalamiből

rtl.hurtl.hu

2022. december 5. 11:12

A magyarok több mint fele kevesebbet költ karácsonyi ajándékokra, mint szeretne

Egyértelműen visszaesett az élelmiszerüzletek forgalma – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közzétett adataiból, amiről a 24.hu számolt be. A KSH közlése szerint az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 7,2 százalékkal, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,9 százalékkal csökkent.

Szintén csökkenés volt a bútor- és műszakicikk-üzletekben, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben és a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben is. Ugyanakkor a használtcikk-üzletekben nőttek az eladások, de nem csak ott.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 19,7%-kal nagyobb volt, mint egy éve.

Ez vagy azt jelenti, hogy az ugyan árstopos, de az elmúlt évekhez képest még így is kiugróan magas üzemanyagárak ellenére ennyivel többet autózunk, vagy az árstop hatására egyesek felvásárlásba kezdhettek.

Visszaeshet a karácsonyi költekezés

A magyarok 53 százaléka az idén kevesebbet költ majd ajándékokra karácsony előtt, mint szeretne – derül ki a MediaMarkt megbízásából készült reprezentatív felmérésből, amelynek eredményeit hétfőn juttatták el az MTI-hez.

A válaszadók 67 százaléka 30 ezer forintnál kevesebbet fog kiadni az ünnepi időszakban. A kistelepülésen élők és az alacsonyabb végzettségűek az átlagnál jóval kisebb összeget, 10 ezer forintnál is kevesebbet fognak beosztani. 12 százaléka mondta azt, hogy csak a gyerekeknek fog ajándékot vásárolni, 9 százalékuk pedig biztos abban, hogy nem kerül meglepetés a fa alá.

Nyitókép: Egy vásárló zacskót tép le vásárlás elött a Központi Vásárcsarnok (ismertebb nevén Nagycsarnok) egyik zőldséges standjánál. Fotó: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán

#Gazdaság#költekezés#ajándékvásárlás#ajándék#kiskereskedelem#ksh#felmérés

Címlapról ajánljuk