Gazdaság

Egy budai reggelizőhely azt állítja, 88 forintos hibáért záratta be a NAV

rtl.hurtl.hu

2022. október 28. 9:30

Egy ásványvizet nem megfelelően ütöttek be a pénztárgépbe, 12 napig lesznek zárva.

„Sajnálatos módon hibáztunk, egy ásványvizes palackot nem megfelelő áfakulcsba ütöttünk be a NAV által regisztrált pénztárgépbe” – írta Facebook-oldalán a Franko Tejbár

A második kerületi reggelizőhely közlése szerint a hiba miatt nem szándékosan ugyan, de 88 forinttal megkárosították a magyar költségvetést. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) emiatt 12 napig tartó zárva tartásra kötelezte a helyet, valamint pénzbírságot is kiszabott. Legközelebb november 8-án nyithatnak ki.

Az rtl.hu megkérdezte a NAV-ot, hogy valóban csak a 88 forintos hiba miatt rendelték-e el a bezárást, ha válasz érkezik, cikkünket frissítjük. 

Frissítés 20:05-kor: a NAV azt írta, hogy a jogkövetési vizsgálatokban (operatív ellenőrzés, „próbavásárlás”) többek között a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgépek szabályos használatát, az alkalmazottak bejelentését és az áruk eredetét vizsgálja. Ha a vállalkozás elmulasztja az említett adózási teendőket, akkor alapesetben a NAV mulasztási bírságot szab ki. Emellett az adóköteles tevékenység célját szolgáló helyiséget tizenkét/harminc/hatvan nyitvatartási napra lezárhatja.  A legtöbb üzletzárás ismétlődő mulasztás esetén történhet meg.

"A vállalkozás 2021 őszén egy ellenőrzéskor nem a megfelelő áfagyűjtőt használta, (27 százalék helyett 5 százalék), melyért pénzbírságot szabott ki a NAV és felhívta a figyelmét az áfagyűjtő helyes használatára.

Fél évvel ezelőtt egy újabb ellenőrzésen szintén fennakadt a cég, ismét az alacsonyabb áfakulcssal rögzítette az eladási árat a pénztárgépbe. Ezzel nemcsak a költségvetést károsított meg, hanem a tisztességes versenytársakhoz képest is jogtalan előnyhöz jutott. Mivel 3 éven belül ez már a második mulasztása volt adózónak – a hatályos jogszabályok szerint – a NAV üzletzárást alkalmaz a jogkövető magatartásra ösztönzés érdekében."

Nyitókép: Franko Tejbár

 

#Gazdaság#nav#hiba#kávézó#költségvetés#adó

Címlapról ajánljuk