Gazdaság

Januártól bevezetik a Tiborcz-adót, de csak a Margitszigeten

rtl.hurtl.hu

2022. október 26. 14:43

Az egymilliárd forintnál többet érő ingatlanok után 1 százalékos adót kell fizetni. De csak a Margitszigeten tud adót kivetni a Fővárosi Önkormányzat, de Karácsony Gergelyék bíznak abban, hogy a kerületek is követik a példát. 

A kerületeknek példával szolgálva értékalapú építményadót vezet be a fővárosi önkormányzat az általa közvetlenül igazgatott Margitszigeten: 

január elsejétől 1 százalékos adót kell megfizetni az egymilliárd forint értéket meghaladó magán-luxusingatlanok után 

A Karácsony Gergely főpolgármester által jegyzett javaslatot a Fővárosi Közgyűlés 18 igennel, 12 nem szavazat ellenében, 2 tartózkodás mellett fogadta el.

Az előterjesztés elfogadásával a testület felkérte Karácsony Gergelyt: tegyen olyan javaslatot a kerületi önkormányzatoknak, hogy az építményadóra vonatkozó szabályozásukat tekintsék át, és az egymilliárd forintnál nagyobb forgalmi értékkel rendelkező lakásokra vonatkozó esetleges eddigi adómentességet szüntessék meg.

Karácsony Gergely azt hangsúlyozta: céljuk, hogy tágítsák a mozgásteret egy igazságosabb adórendszer irányába.

A Tiborcz-adó elnevezés még az önkormányzati kampány idejéből származik, Karácsony Gergely ugyanis a miniszterelnök vejére utalva egyebek mellett azt ígérte a 2019-es választás előtt, hogy megadóztatja a luxusingatlanok tulajdonosait.

Nyitókép: Jászai Csaba/MTVA

#Gazdaság#tiborcz-adó#margitsziget#főváros#karácsony gergely

Címlapról ajánljuk