Gazdaság

Zsiday Viktor: ha a kormány ezen az úton halad tovább, akkor nem Ausztriát fogjuk utolérni, hanem Bulgáriát

rtl.hurtl.hu

2022. október 25. 14:37

A közgazdász szerint, amit a kormány művel, annak a vége mindig bizalomvesztés, hiány, lecsúszás.

A mások pénze című blogbejegyzésében Zsiday Viktor az állam által megsarcolt bankok példájával szemlélelti véleményét, mely szerint „a magyar kormány folyamatosan olyan intézkedésekkel kezeli a problémákat, amelyek rövid távon megoldást kínálnak sokak számára – de másvalaki pénzéből, végeredményképpen viszont felélve a jövőt, a hibákat pedig mindig ráfogja valaki másra”.

„Először a változó kamatozású lakossági jelzáloghitelek kamatát rögzítette a valóság töredékén az állam, később a fix kamatozásúak jelentős részét is, majd most a vállalkozások kapnak olcsó(bb) hitelt a bankoktól, mint ami a valóságban létezik” – foglalja össze a bankok megsarcolásának jelen állását a közgazdász, a Citadella Alap portfóliókezelője.

Zsiday szerint „az alapvető kormányzati reakció minden problémára a piaci viszonyok el nem fogadása, a piaci árak eltérítése valaki másnak a pénzéből – előre teljesen kiszámíthatatlan, majdhogynem véletlenszerű módon. 

Elvesszük néhányak pénzét és szétosztjuk mások között, az árakat pedig nem-piaci szinten rögzítjük. Aztán akiktől elvettük, azok valószínűleg leállítják a befektetéseket, kirúgnak embereket, és rossz hírünket keltik a világban, amely más, potenciális befektetőket is elriaszt.”

A közgazdász azt írja, „számos alkalommal, számos országban ki lettek próbálva az ilyen jellegű ad-hoc intézkedések, amelyek a piaci árakat próbálják piacon kívüli szinteken rögzíteni (a hitel ára is ilyen jelen esetben) valaki más pénzéből. Ennek a vége mindig bizalomvesztés, hiány, lecsúszás.”

Zsiday végkövetkeztetése  a következő:

Ha ezen az úton haladunk tovább, akkor nem Ausztriát fogjuk utolérni, hanem Bulgáriát. Habár a közgazdaságtan nem reáltudomány, de a múltbeli tapasztalatok alapján ezt 90% biztonsággal állíthatom.

Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

#Gazdaság#zsiday viktor#bankok#kormány

Címlapról ajánljuk